Наскоро попаднах на кратката и трагична история за последната монголска кралица – Генепил (Genepil), която реших, че искам да споделя с вас, читателите на Вита Морена.

Информацията за кралица Генепил (да ме поправи някой, ако не го изписвам правилно на български) била съпруга на последния монголски владетел, носещ титлата кан (khan).

За живота на кралицата не се знае много, освен че е бил кратък и трагичен.

След смъртта на съпруга ѝ, Генепил бива арестувана и екзекутирана без право на справедлив процес или дори възможност да се сбогува с близките и децата си. Целият този кошмар е част от Голямата чистка, известна още като “големия терор”, случили се в Съветския съюз и силно засегнали Монголия в периода 1937-1938 година.

Под диригентството на Сталин само в Монглоската народна република са избити между 20 000 и 35 000 набедени за “врагове на революцията” монголци, което е представлявало между 3 и 5% от тогавашното население на страната.

Съветските сили с особена жестокост и всеотдайност са изтребвали богатото културно наследство на Монголия, избивайки хиляди будистки монаси и унищожавайки над 2000 храма и манастира.

Кралица Генепил като ярък представител на традиционните монголски традиции и култура също не била пощадена…

9a4d7afa526b082edce6f5f779ec55c6

Дъщеря ѝ Церенканд (Tserenkhand) успява да оцелее от Голямата чистка и след години да разкаже спомените си от кошмарния период.

Тя споделя:

“Отведоха майка ми през нощта. Тя не ни събуди, но беше оставила до възглавниците ни бучки захар. И досега си спомням радостта на следващата сутрин от ненадейното откритие на подобен деликатес…”

За периода 1937 – 1938 година над милион и половина души на територията на съветските републики биват арестувани, измъчвани, депортирани, затваряни в трудови лагери. Повече от половината биват екзекутирани…

Като майка дори не мога да си представя какво е да знаеш, че оставяш децата си завинаги и няма да доживееш да видиш зората, но да запазиш невинния им сън непокътнат, за да съхраниш в съзнанието им спомена за теб чист и лишен от драматичността и истерията на раздялата.

Мога само да се моля човечеството да си е взело достатъчно поука, че никога повече да не повтаря подобни ужаси и репресии!

Реклама

Майката, която си тръгна тихомълком – историята на последната кралица на Монголия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s