За Копенхаген ви пишем редовно, тъй като основната част от Вита Морена е позиционирана именно в този прекрасен град.

Той е разкошна туристическа дестинация, но е предизвикателство за бюджета, особено ако искате да разгледате повечето музеи и атракциони.

Има обаче умни начини как да ви излезе изгодно и приятно, трябва само да потърсите варианти или пък да ни четете редовно и да откривате съветите ни 🙂

Решихме да дадем няколко насоки за много красиви и безплатни места, които да посетите, ако сте планирали пътуване до датската столица. Дори и три дена ще са ви достатъчни 🙂

Обуйте си удобни обувки, уверете се, че телефонът ви е добре зареден и сте изтеглили офлайн google карта на града, както и че имате бутилка вода в чантата, и можете да започнете пътешествието си.

Започваме пешеходната разходка от старото гробище – Assistens Kirkegård.

kh1

Вариант за маршрут от старото гробище до Ботаническата и кралска градина

То се намира в един от супер централните и доста колоритни квартали на Копенхаген Ньоребро (Nørrebro). Ще ви направи впечатление, че дюнерджийници или както тук се наричат Kebab house, са разположени една до друга, както и че има солидно количество златарски магазини и забрадени жени. Нека това не ви плаши, всички тези хора са били в някакъв момент емигранти, но голямата част от тях са родени и израснали в Дания, и са също толкова отзивчиви и доброжелателни, както класическите русокоси датчани (че даже и повече).

bty

В това гробище е погребан Ханс Кристиан Андерсен, както и други знаменити датски личности – художници-маринисти, писатели, търговци и т.н. Ще ви направи впечатление колко добре поддържано е мястото и как всъщност прилича на парк.

Пълно е с майки и деца, тичащи за здраве хора, кучета и стопаните им, тийнейджъри по пейките и т.н. Гробището е много зелено, много тихо и много красиво. Можете да разгледате най-различни гробни статуи, плочи, дървета и храсти в причудливи форми и т.н. Трябва обаче да знаете, че мястото е все още функциониращо като гробище. Съответно си има работно време и новопояваващи се гробове.

(цък на всяка снимка, за да я видите голяма)

Преди години гробищният парк се е намирал в покрайнините на града и е приютявал за вечно убежище бедни, бездомни и клошари. С разрасването на града обаче се е превърнало в централно и доста “популярно” сред елита място за погребения. Така са започнали постепенно да изникват все по-красиви и и добре поддържани гробове. Има и руска част, надлежно отделена с ограда от останалия гробищен парк.

bdr

Да, това е част от гробището

До гробището се намира и т.нар. от нас “хипстърска” уличка Jægersborggade, за която дори Vogue написаха материал.

kh7

Тя е малка, китна и наситена с интересни заведения като специална фабрика за карамел, еко-фризьорски салон, магазин за кактуси, магазин за цветни маркери и т.н.

Та, минавайки през хипстърската уличка, влизате в гробищата, оттам поемате към Езерата. Те са няколко изкуствено създадени и забележително плитки водни площи, по които плават лебеди, патици, а в топло време има и водни колелета (с форма на лебед, много са красиви).

sdr

Изглед към едното езеро със своеобразен остров в средата

От Езерата хващаме централния булевард Gothersgade и се насочваме към Ботаническата градина. Тя е напълно безплатна за посещение, но си има конкретно работно време – през зимния сезон е отворена от 8:30 до 16ч всеки ден, без понеделник.

kh2

Три чудесни дестинации, удобно разположени една до друга – Ботаническата и кралската градини + безплатният музей „Колекцията на Дейвид“

През лятото работното време е по-дълго. Към градината има разкошен парк, в който са забранени кучетата, колелетата и всякакви моторни превозни средства, та ако сте с деца, можете да ги оставите спокойно да тичат наоколо.

bty

Непосредствено до Ботаническата (отново се движим по Gothersgade) е разположена кралската градина със замъка. За неговото посещение се плаща вход, но градинската част е безплатна, голяма, много красива и още по-добре поддържана.

При хубаво време е пълна с народ, който си устройва пикници и всякакви други хюге-забавления.

cof

От другата страна на улицата на градината се намира един от изцяло безплатните музеи в града – David’s Collection. Въпросният Дейвид е произхождал от богато семейство, но с търговския си нюх е успял да удвои, утрои и кой знае, може би очетвори фамилното богатство.

По душа обаче е бил филантроп, както и колекционер, затова се разпоредил след смъртта му с богатството да бъде основан фонд на негово име, който се грижи за различни артисти, но основната му цел е да поддържа превърнатата в музей къща и събраната в нея колекция.

sdr

Всеки етаж от нея е посветен на различна епоха, като експонатите са красиви мебели и аксесоари от домовете на заможните датчани от стари времена. Последният етаж е запазен за мюсюлманско изкуство от цял свят, на което Дейвид е бил страстен почитател. Музеят е много интересн и си заслужава да се види.

Отново – почивен ден е единствено понеделник, а сайт можете да разгледате тук.

От David’s Collection най-добре би било да се насочите към прекрасния Ню Хаун (Ny Havn), вървейки отново по Gothersgade, където да снимате на воля, да виидте впечатляващия Дом на артиста, да минете по моста и да се озовете в “свободния град” Кристияния.

kh3

1 – Ню Хаун, 2 – Кристияни, 3 – кралския замък и Мраморната църква, 4 – Малката русалка

Оттам можете да направите лек завой и да тръгнете в посока Малката русалка, където има една изключително красива католическа църква и забележителен фонтан.

По пътя за русалката спокойно можете да минете през двореца, където живее датското кралско семейство и Мраморната църква.

dig

Няколко думи за Ny Havn – прекрасно, но изцяло туристическо място.

Пазете се от хора на бели и оранжеви колелета, които са туристи нямащи никаква представа как се кара велосипед в града и постоянно създават стресови ситуации с неориентиранотос и движение.

Ще ви направи впечатление колко много Ню Хаун прилича на каналите Амсетердам. Това е било напълно умишлено, след като крал Кристиян се е впечатлил от атмосферата в холандския град и решил да си построи и в своя нещо подобно. Получило му се е.

cof

Тази сладоледаджийница е от 1958 г. е разкошна и предлага страхотен сладолед, та можете да си позволите да се поглезите 🙂

По Ню Хаун има цяла плеяда ресторанти, които са хубави, но специално заради вълните от туристи са забележително скъпи. Намират се от време на време оферти за обяд или вечеря, а вие сами можете да прецените колко точно сте склонни да платите, за да се насладите на хапване и пийване с изглед към лодките.

Не оставайте учудени от цените, стандартът в Дания, особено в столицата, е страшно висок и 100кр, равняващи се на 25лв, не могат да ви купят много в което и да е заведение в центъра. 500кр е по-разумна цена за обяд/вечеря, но добрата новина е, че сервитьорите никога няма да се опитат да ви преметнат със сумите и всичко навсякъде може да се плати с карта. Дори и да е дъвка за 10 крони.

На моста, водещ от Ню Хаун към Крисчънсхаунд (разкошен тузарски квартал) и Кристияния, се разкриват уникални гледки!

bty

Внимавайте обаче дали не сте се озовали на велосипедната алея, тъй като ще бъдете овикани и сгазени. В Дания велотрафика е в пъти по-натоварен от автомобилния и хората съвсем сериозно спазват всички правила – дават знаци с ръка за спиране и завиване, движат се само на определените за това места и очакват останалите да правят същото.

bty

Изглед към Ню Хаун

cof

Изглед към Крисчънхаунд!

Кристияния е тотално различно място от може би всичко, което сте срещали преди.

Малко история – по време на Втората световна датчаните построили военна база на това място с къщи за офицерите и т.н. В крайна сметка обаче то така и не се използвало активно и след войната е било затворено за достъп от всякакви хора и пустеело.

В един момент обаче група хора, наречени в последствие “хипита”, но без реални доказателства да са такива, решили да се заселят в хубавите, но необитаеми постройки.

Разбили бариерите и си заживели щастливо, докато местната община не предприела мерки да ги изгони. На два пъти ставали сблъсъци между полицията и заселилите се, като вторите определено печелили. Тогава останалото местно население надигнало глас и заявило на общината, че не виждат никакъв проблем иначе бездомни хора да се заселят в неизползваните така или иначе постройки. С един куршум – два заека, нали.

Общината организирала среща с представители на “хипитата” и стигнали до консенсус, че им отсъпват парчето земя и постройките в него за конкретен период от време, като няма да плащат данъци, но няма и да очакват никаква помощ или грижа от общината за битови и други нужди. Това “разрешително” за живеене наскоро бе подновено за нов период от време и Кристияния съществува успешно като независим град-квартал-държава.

Официално регистрираните там са няма и 900 човека, а къщите са истински изумителни! Вижда се ясно как желанието на хората да имат дом ги е довело до всевъзможни оригинални решения, като превръщане на каравана в къща с двор, инсталиране на тераса към сграда, била някога склад и т.н.

На мястото се провеждат постоянно музикални събития и ежедневно има стотици туристи, дошли не за друго, а заради марихуната. Тя е основен поминък на местните, които я продават все едно е маруля на женския пазар – на сергийки, с музика, печки за отопляване през зимата и т.н.

Това обаче е на ръба на закона, който в Дания ти позволява да притежаваш някакво количество трева, но не и да я продаваш. Затова от време на време в свободния град има полицейски акции, завършващи с разпердушинени сергии и иззети десетки килограми трева, но буквално един час след заминаването на полицаите, всичко е по старо му.

Предупреждение относно снимането – недейте да си вадите телефоните на Пушърстрийт, както е известна улицата с тревата и дилърите. Като цяло местните са супер добронамерени и спокойни, но снимането ги изнервя, та си го спестете.

На останалите места в Кристияния можете да снимате колкото желаете, даже някои галерии приканват за това. Има и една детска градина, където надлежно е обозначено, че е забранено пушенето около нея, заради децата. Та, спазвайте тези изисквания, дори свободните градове и хипитата имат някои правила 🙂

Ако след обиколката на Кристияния, имате сили за Русалката и църквата, чудесно. Ако не, можете да я оставите за друг ден.

kh4

Когато сте се наспали, починали и сте се нахранили (да се разбира на следващия ден), можете да се отправите в другата посока на централната част на града, заслужаваща внимание – Главната улица, Общината, Тиволи и музея Глиптотекет.

kh5

Те се намират точно на обратната страна на бул. Gothersgade, по който са разположени Ботаническата и кралската градина.

Тази част на центъра е наситена с всякакви забележителности, магазини, ресторанчета и т.н., та има много какво да разглеждате и без да ви е нужен гид. Нека споделим все пак, че по някое време можете да хванете пешеходната Strøget и по нея да излезете на Общината – Radhuset.

sdr

Сградата е особено впечатляваща и можете спокойно да влзете вътре да разгледате (както и да ползвате безплатно тоалетна), а току виж сте попаднали и на сватба (за едната такава прочетете тук). Отстрани на Общината има огромна статуя на Ханс Кристиян Андерсен, с която е задължително да се снимате, а оттам ще видите и увеселителния парк Тиволи.

cof

Той е сред най-старите в Европа, функциониращ почти през цялата година, невероятно красив и още толкова скъпЦени можете да видите в сайта им тук.

От Тиволи като тръгнете по посока моста ще стигнете до прекрасния музей Глиптотекет. Той е безплатен всеки вторник (работно време от 11 до 18ч), през останалото време билетът е 95крони, групи над 10 лица – 75кр, а за лица под 27 години – 50кр, а под 18 – безплатно.

cof

Интересното е, че музеят е подарък от основателя на Carlsberg Карл Якобсен (1842-1914). Освен страхотен търговец, богаташ, магнат и филантроп, той е бил страстен колекционер. Така решава да направи подарък на любимия си град, като му построи музей и дари част от личната си колекция за него.

В музея има прекрасен оазисен кът с малко фонтанче с рибки, което за децата е най-интересното нещо от сградата.

sdr

cof

От Глиптотекет можете да се отправите към единия от мостовете, водещ към Крисчънхаунд, Амарбро и Каструп – все хубави квартали в Копенхаген. На моста можете да се насладите на морската гледка, а ако имате време, да тръгнете към Фискеторвет – един от моловете в града.

cof

Датчаните изобщо нямат културата на “ходене на мол”, затова и въпросните сгради са доста малки и “празни” според българските критерии. Затова пък всички високо ценят събирането с приятели някъде на открито, ако времето позволява.

Пред Фискеторвет има зелени площи, както и чист като сълза воден канал, в който през лятото можете да се къпете свободно.

Има още много, много, много неща, които да се видят в Копенхаген, като Зоологическата градина, за която си трябва един цял ден (входът е почти 200кр, но си заслужава), Аквариума, паркът до морето Амарстранд, кръглата кула, другото гробище с вишневите дръвчета и още, и още…

bdr

Изглед към Крисчънсхаунд

Но дори и да си направите безцелна разходка из случайно избран квартал на града, няма да сбъркате. Винаги ще има какво ново и красиво да видите, да се насладите на спокойствието на някой парк или на красивата архитектура на къщите, домовете на хората, лъснали от прозорците без пердета, а най-хубавото е, че градът е изключително лесен и безопасен за придвижване пеша или с колело.

Градският транспорт пък е на често и е до късно, с редица денонощни автобуси, а метрото е 24/7 през 3 мин.

bty

Изглед към Северно море от парка в Амарбро

Още за Копенхаген можете да прочетете тук – Копенхаген – градът на щастието, а за други дестинации и полезни съвети тук:

Античната и романтична Матера

Писма на пътешественика: Бари, Италия

Един Париж, който не очаквах. Или как се сбъдват мечтите

Писма на пътешественика: магнетичният Истанбул

Специфики на пътуването с котка в самолет

Модерна одисея – как се спасяваш, когато всичко с полетите ти се обърка

За два дни в Копенхаген – гид на най-хубавите (и безплатни) места

4 мнения за “За два дни в Копенхаген – гид на най-хубавите (и безплатни) места

  1. Pingback: Другата Венеция – когато туристите си заминат – Vita Morena

  2. Pingback: Няколко неща, които да очакваш от Дания – Vita Morena

  3. Pingback: Забавното скучно празненство с датски пенсионери – Vita Morena

  4. Pingback: Тиволи – радостта на Копенхаген – Vita Morena

Вашият коментар