На днешния свети Валентин кралицата на Дания Маргарете Втора осъмна като вдовица

Съпругът ѝ принц Хенрик издъхна в съня си през миналата нощ в болница Ригсхоспитале в Копенхаген. Събитието не беше неочаквано, здравето на 83-годишният принц се бе влошило в последните дни. В официалното съобщение за смъртта му бе обявено, че той е починал в съня си и в пълен покой, без страдание или стрес.

В Дания от днес е обявен едномесечен траур и навсякъде националният флаг е свален до половината, както е редно в такава ситуация.

Хората в страната са опечалени, въпреки че смъртта на принц Хенри не идва неочаквано, след като медиите съобщиха още преди няколко дни за рязкото влошаване на здравето му.

henrik1402

Кралица Маргарете Втора заедно със съпруга си принц Хенрик

Съпругът на кралица Маргарете Втора бе една от най-обичаните и забавни личности в датското кралско семейство, което като цяло е доста по-земно и не взимащо се на сериозно, в сравнение с останалите фамилии със синя кръв по света.

Така например, преди няма и 4 години принц Хенри бе посетил съвсем неофициално свободния град в Дания – Кристияния, за да си купи малко марихуана и да я изпуши в компанията на приятели.

prinsHgokvali

Принц Хенрик (крайно ляво) в Кристияния

По време на разходката си, както принцът сам окачествил събитието, кралската особа е придружавана единствено от бодигарда си. Без излишна помпозност, без създаване на стрес или набиване на очи. Местните споделят, че той се е държал съвсем нормално и приятелски, и се е съгласил да се снима с няколко човека, ухилен до уши.

henrik41402

Принцът споделя любовта на съпругата си към породата на кучетата-наденички

 

И ако ви се вижда скандално това, че в датското кралско семейство някой пуши трева, то трябва да ви споделя, че далеч не е само Хенрик.

За златната им сватбата кралица Маргарете и принц Хенри си “подарили” пътуване до Ямайка, където спокойно дръпнали заедно един масур, а може би и повече, но само толкова се е случило публично.

Няколко месеца след разходката си до Кристияния, принц Хенрик се бе появил облечен като гигантска панда на благотворително събитие.

henrik31402

Миналата година пък беше решил, че съпругата му е длъжна да му даде титлата крал, защото не било редно само тя да е кралица, пък той принц. Даже я беше заплашил, че ако не му изпълни желанието, ще нареди да не бъде погребван до нея, като им удари сетния час и както е традицията.

Е, тези небивалици отминаха и двамата отново бяха щастливи заедно, гушкайки любимите си дакели (кралицата е обича кученцата си и те щъкат свободно навсякъде, включително на официални събития с други кралски или важни политически особи).

henrik21402

Кралицата и принца като млади гаджета

Hendrik,_prins_van_Denemarken

Принц Хенрик, заснет през 1966

Принц Хенрик бе известен не само с неформалното си поведение и свободен нрав, но и с любовта си към природата, животните и виното.

Това донякъде може да се обясни и с френските му корени. Интересно е да се посочи и че на младини е бил забележителен красавец!

Кралицата все още не е направила официалното си изявление към поданиците, но цялата страна ѝ съчувства, заради загубата на партньора ѝ, с когото делят добро и зло от 1967 година насам…

henrik51402

Реклама

Принцът, който обичаше живота, дакелите и… тревата

2 мнения за “Принцът, който обичаше живота, дакелите и… тревата

  1. Pingback: Няколко неща, които да очакваш от Дания – Vita Morena

  2. Pingback: Преди 70 лета, когато пламва любовта на кралица Елизабет II – Vita Morena

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s