Ах, тези сватби…

Едни ги отричат, други ги желаят, трети и двете едновременно, но като цяло никой не е безразличен към темата. Личното ми мнение е, че щом като подписът нямал значение, значи няма нищо страшно да го сложих върху едно хвърчащо листче, нали?

Интересното е, че в цялата човешка култура, без значение кой точно етнос или раса ще погледнем, събирането на двама души заедно в някакъв съюз винаги е било отбелязвано по определен начин.

Постепенно обичаите се избистрят и налагат като традиции, а малко по-късно тези традиции биват полека-лека видоизменени от новите моди, по които хората обичат да се водят, за да се стигне в наши дни до абсолютна еклектика от стилове при организирането на една сватба.

Специално в България мога да кажа положението се е избистрило до следната картинка:

Двамата решават поради някаква причина да се оженят, всички изпадат в нервен възторг. Мисълта за парите тегне като проклятие над младоженци, родители и роднини, но всички правят безумни планове и всеки настоява за своето си. Най-често майките и татковците + няколко баби, стринки, вуйчовци и лели, писват на различни октави, че то така не можело, те искали другояче да го организират, за да се изперчат пред съседи и роднини, а и „какво ще кажат хората!“.

Общо взето се преминава през различни драматични ситуации, които водят до раздор и почти окончателна раздяла на двамата „влюбени“, но в крайна сметка положението утихва и се разминава само с тлееща неприязън между двата семейни рода, които ще си станат скоро „сватьове“.

Булката е твърдо убедена, че сватбата ѝ ще е напълно различна, запомняща се и „истински специален ден“, но в крайна сметка се опира до огромна рокля тип торта с излишни дантели, неудобно обувки, тежък грим и сложна прическа, която не успява да изкара цялата вечер. В ресторанта цветът на салфетките пасва с този на пердетата, мокета и балоните, подредени като венец около сватбената маса. Диджеят редува плейлиста на Радио 1 с вечни ретро класики, като “YMCA” и “All That She Wants” и тежки хора, на които неуморно се хващат всички бабушки с поли малко под коляното и широки блузи с цветни десени.
Шаферките са с приятен блясък в очите и почти са забравили как са се изпокарали една с друга, обсъждайки роклите си, и смело обръщат чаши вино, докато далечни роднини, с които младоженците са се виждали последно на абитуриентския си бал, нагъват пържоли върху канапе от картофено пюре и гъбен сос.
Сервитьорите измъкват чиниите с храна изпод носа на по-разсеяните гости и сноват бързо покрай масите с надеждата никой да не ги спре за нищо, за да могат по-лесно да отмъкнат бутилка от сватбената ракия за себе си.

„Пуцай куме!“, скъсани чорапогащи, влажни погледи, мокри ризи и боботкане по дансинга до малките часове на нощта, когато героите са уморени, а младоженците нямат търпение да се скрият от всички и да си преброят събраните пари.

Разбира се, всичко е започнало няколко часа по-рано с оркестър, хоро пред блока за радост на комшулъка, крадене на булката и поне една изкъртена врата, но всички вече са забравили за това, както и по-голямата част от вечерта. Ще си припомнят месец-два по-късно, когато излезе сватбеното видео.

Няма нищо лошо в този сюжет, стига това да е наистина сватбата, за която Тя и Той са мечтали. Много често обаче бъдещите младоженци се „загубват“ в собствените си мисли и очаквания, позволяват прекалено много вмешателство от страна на околните и накрая, когато денят отдавна е отминал, си казват „ех, това можеше и да си го спестим, а с онова допуснахме абсолютна грешка…“

Точно за да избегнем допускането на грешки, имаме нужда от малко помощ и тази помощ съвсем спокойно можем да си набавим от една полезна книга, написана от личен опит.

752_3962

Самият Ники Митев

Става дума за Нашата мечтана сватба (в лесни стъпки)“, написана от Ники Митев, който много благородно споделя собствения си опит, дава полезни съвсети и насоки, включително и кое колко струва (ориентирровъчно), какво ви е нужно и какво напълно излишно.

svatba_228x

Ники отделя година за работа по книгата и всички съвети, описани в нея, като се старае те да са максимално актуални, систематизирани и приложими.

Изданието на книгата е луксозно и доста красиво смея да кажа.

Съвсем спокойно може да се чете както от Нея, така и от Него, който не следва да се чувства като гостенин, а да вземе също участие в организацията.

И най-важният съвет от Ники, който се припокрива и с моето мнение – направете сватбата такава, каквато вие искате, без значение какво ще кажат другите!

Важните сте вие и никой не трябва да ви разколебава в това, което искате.

Голямо браво и за СофтПрес, които са решили да издадат подобна книга на български автор. Това ми връща вярата, че има надежда и за родното книгоиздаване.

nashata-mechtana-svatba-v-lesni-stapki_5

Реклама

Що е българска сватба и има ли почва у нас? Кратък наръчник

Едно мнение за “Що е българска сватба и има ли почва у нас? Кратък наръчник

  1. Pingback: Услугата „Сватбен лист“ и краят на нежеланите сватбени подаръци – Vita Morena

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s