На две години и 10 месеца дъщеря ми премина от ясла в детска градина и честно да си кажа, не очаквах да се вълнувам толкова много.

Когато започна с яслата, беше на година и два месеца и не ѝ беше лесно да свикне с институцията, въпреки че мога да кажа само хубави неща за датския модел на грижа за деца в ясли и детски градини. Има и конкретна система, за да свикне детето – първи ден само един час заедно с родител, втори ден – два часа, трети ден родителят си тръгва за 45 мин и после се връща, четвърти ден – само до обяд, пети ден – взимаш детето, като се събуди от сън и т.н., като разбира се, тази схема може много да варира от дете до дете. 

При нас първата седмица мина неочаквано успешно – без рев и драма, но от втората стана проблем, защото малката вече осъзна какво се случва и че я оставям за дълго.

Доста време мина, докато свикне да я оставям в яслата и колкото да се забавляваше там и следобед да не иска да си тръгва, сутрин плачеше… Беше ми изключително тежко да започна работния си ден, знаейки, че съм я оставила разстроена.

В последствие разбрах от други майки, водещи децата си след мен, че щерка ми е съвсем добре, весела и играеща с други деца, съответно сутрешната драма е била само буря в чаша вода. Въпреки това винаги се чувствах в пъти по-добре, когато съм я предала на педагозите в яслата без сълзи, вкопчени прегръдки и проблеми.

Времето обаче тече, децата растат и както обичам винаги да казвам – това е прекрасно!

В яслата дъщеря ми се научи за отрицателно време да пие от чаша (вкъщи настояваше за шише с биберон), да яде с лъжица, като цяло да се храни стабилно и самостоятелно, да се обува и облича/съблича сама, а относно речта и социалните ѝ умения мога да кажа, че толкова рязко дръпна напред, чак ме хванаха неподготвена.

Дъщеря ми проговори перфектен датски (живеем в Дания) и въпреки че няма нито един датчанин в семейството, а вкъщи се говори само на български, тя несъзнателно, но много активно обогатява датския си речник, до степен педагозите в яслата да се учудват от това явление и да ни споделят, че тя говори повече и по-добре дори от датските деца на нейната възраст.

Харесва ми да си мисля, че имам зрънце заслуга за това, след като активно ходех на курсове по датски, докато бях бременна.

И ето, че времето се изплъзна неусетно и стана време за градина.

Както беше кака на бебетата в яслата, така изведнъж се озова сред най-малките в градината. 

Редът е две по две хванати за ръка и колона по двама 🙂

До мястото на градината има организиран превоз – двуетажни автобуси, които взимат децата сутрин и ги връщат вечер на едно и също място, което за наш късмет се намира точно до входната врата на кооперацията ни. Първите два дена придружавах малката в автобуса и към обяд я връщах вкъщи, за да се случи по-леко транзита от едното място на другото. За късмет се комбинирахме с родителите на още едно дете от нашата ясла, които са ни и съседи и така двете ни момичета стартираха заедно своето приключение с ходенето на градина.

Може би основното нещо, което ми направи впечатление тук и се различава коренно от личния ми опит, е свободата на децата да не спят на обяд. Никой не ги задължава и даже масово пропускат дрямката, улисани в игри. Ако на някое детенце му се спи, има преградено място в едната стая, където се слага матрак на земята и му се дава възможността да си почине.

В яслата децата на 1+ година също спят на индивидуални матраци, директно на земята, а малките бебета си имат колички, които се изкарват винаги на двора, без значение какво е времето (изключително характерен скандинавски метод, насърчаващ каляването и доброто здраве). Разбира се, в количката те са с поставени колани и няма шанс да се изправят и преметнат долу.

Дъщеря ми обаче е започнала транзита към пропускане на следобедния сън и условията в градината само ѝ помогнаха да спре с дремките. За сметка на това си ляга още към 7-7:30ч вечер и заспива по-лесно и спокойно.

Всеки ден преди обяд ходят на разходка. Тук се закачат с лебедите в местното езеро и се опитват да паднат във водата (за щастие, е доста плитко)

Друго, което ми направи впечатление в градината, е по-строгият ред, който спазват. Да речем с местата за хранене – всеки има точно определено място, на което стои и ако не иска да яде, е свободен да прави да стане и отиде да чете книжка, например, но не и да сяда на друго място. Обличат се и се събличат сами, както и се насърчават да правят максимално много дейности самостоятелно. За няколко дена забелязах благотворното влияние на този ред – дъщеря ми започна много по-лесно да се задържа на столчето си за хранене, което досега ни беше трудно да я накараме да прави, отделно мрънкането при обличане/събличане на зимни дрехи намаля и почти не се налага да се намесвам в този процес.

Разбира се, не всичко е толкова идилично – усетила по-сериозният контрол в градината, вкъщи се отпуска максимално и на моменти решава рязко да се противопостави на мен или баща си, просто за да упражни волята си и да си “излее” насъбралото се от градината. Но това мисля, че е нормално за всички нас, които на моменти страдаме от натрупващ се стрес на работното място или различна от домашната среда.

Може би ще прозвучи смешно, но някак си ми се струва, че сега времето ще отлети много по-бързо и както днес я изпращам на градина, утре ще дойде училището. Но това не ме плаши, даже ме радва. Невероятно е да виждам как почти всеки ден детето ми показва нови умения или думи. Какво по-хубаво от това?

Преди няколко дни, докато я къпех, тя ме погледна продължително в очите и ми каза, че вижда себе си в тях. Сърцето ми още трепва, като се сетя за този момент…
Така че гледам спокойно към бъдещето и с радост се замислям колко много е пораснала моята малка дъщеря, пък нека това да значи, че и аз не се подмладявам. Харесва ми да мисля, че не остарявам, а отлежавам и с всяка следваща година ставам все по-улегнала и стабилна майка.

Реклама

От ясла на градина – трепет и общи впечатления

Едно мнение за “От ясла на градина – трепет и общи впечатления

  1. Pingback: The Terrible Two и периодът на детската истерия и родителското отчаяние – Vita Morena

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s