Когато записах дъщеря си на балет, не бях водена от сладки мечти как ще стане прима балерина, а по-скоро от желанието да има къде да я водя в неделя да изразходва енергия, за да спи следобеден сън и аз да имам час и половина-два почивка.

Дъщеря ми може да няма 3 години, но има нужда от доста тичане и игра преди обяд, за да успее да заспи след това.

Градинките и детските площадки около квартала вече са омръзнали, а и със настъпването на студените месеци времето, прекарано навън, става все по-ограничено.

Затова половин час балет всяка неделя звучи като чудесно занимание, особено като се сложи пътя до там и обратно (малките гледат на градският транспорт като на лунапарк), а като бонус идва фактът, че студиото се намира в голям търговски център с доста добри закрити площадки за игра, където може да прекараме още време.

Разбира се, бабите и дядовците приеха присърце новината за новите спортни занимания на внучка им. Една част от тях се ентусиазираха дълбоко, а друга се притесниха, че животът на балерините не е лек. Постарах се да изясня, че малката надали е открила призванието в живота си и шансът да продължи с балета в следващите 20+ години, е доста малък, така че притеснения и размисли са излишни.

След първите няколко посещения обаче, установих, че по-скоро аз ще стана балерина, отколкото дъщеря ми.

Децата под три години трябва да са придружени от родителите си, които да им помогнат с практиката или както се оказа – да изпълняват всичко, показано от учителката-балерина, давайки пример на отрочетата си, които изобщо не хаят и тичат в кръг или се търкалят по пода.

Може би не следва да очаквам друго от толкова малки дечица, но на първото ни посещение чак леко се напрегнах, че дъщеря ми не желае да последва нито моя пример, нито този на учителката и да се върти на пръсти около оста си или да вдига елегантно ръце на главата си в опит да откъсне въображаеми ябълки от въображаемо дърво. Когато пък трябваше да ходим грациозно като фламинго, тя реши, че може да демонстрира и други животни като тюлен, например и уверено се влачеше по земята, унищожавайки бялото си боди, но пък с огромна усмивка на лице.

Най-забавното обаче е да гледаш как татковците се стараят да изпълняват показаното от инструкторката и старателно се вдигат на пръсти с ръце във въздуха като същински мечоци в цирка (защото татковци има и то доста!). А дъщерите им се заливат от смях и се гонят из стаята, развявайки брокатени пачки и вързани в опашка къдрици.

Интересното е, че клубът има строги изисквания към облеклото и прическата на малките, което трябва да се приближава максимално до това на истинските балерини. И това е чудесно, защото нахлузвайки поличката и балетните си цвички, дъщеря ми гордо заявява, че ще ходи на балет, където аз огъвам стъпала в шпиц и се разтягам като същински непохватен лебед, докато тя си плюнчи пръста, загледана в отражението си в огледалото.

В края на часа (който всъщност е 30 мин) малките получават по един печат на ръката си, изобразяващ герой от Леденото кралство, което е кулминацията на детската еуфория, а родителите запъхтени, запотени и изтощени нарамваме чанти, обувки и якета и излизаме навън с единствената мисъл от къде да си вземем голяма доза кафе и кроасан.

Да, балетът е забавен и мисля да си го броя като лична тренировка.

Възнамерявам да продължа с тия занимания, докато малката навърши 3, когато вече няма да има нужда и аз да съм в залата, та ще имам 30 минути да смуча капучино и чета книга в предверието на студиото. И тогава вече ще се разбере дали балетът ще възроди устойчив интерес в дъщеря ми и тя ще продължи заниманията си, или ще се откаже от шпица и пачката.

А дотогава ще тичам с нея в кръг на фона на Лебедово езеро и ще подскачам на пръсти в пълна липса на синхрон с останалите родители и деца в залата.

Реклама

С деца на балет или как да се въртиш на пръсти без синхрон

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s