Дни преди трети март създателят на поредицата „3 минути България“ Мартин Граховски представи втория късометражен филм от новия си проект, който обръща внимание на българските традиции и занаяти.

Филмът „НУФИ- Домът на фолклора“ обръща погледите ни към училището за фолклорни изкуства и отдадените на българския фолклор младежи, които учат там.

Историята във филма разказва какво е да се посветиш на музиката и да избереш традициите пред съвременния живот. Във видеото ще се запознаете с един млад учител-вдъхновител и неговите възпитаници, за които мястото е повече от училище, то е дом.

Canon_3minmedia_NUFI

Какво сподели Мартин за магията на родния фолклор и предизвикателството да влезеш в живота на малките вдъхновяващи творци? Разберете от интервюто поместено по-долу:

  1. След “3 минути България“ те виждаме в различна светлина, вече ни показваш по-дълги формати и се съсредоточаваш върху разговори с вдъхновяващи личности. Разкажи ни повече.

М: Да, така е. До този момент съм познат на българската публика с историите от „3 минути България“, но този проект ми дава възможност да се върна към корените на това, с което съм се занимавал последните няколко години – документално кино. Предишният ми проект беше повече за самите места на България, а този проект е за хората, които правят България, това което е – опитвам се да разкажа историите на тези личности по нов начин и да избягам от клишетата. Предизвикателството е голямо. Нямам търпение да видите втория късометражен филм.

2. Какво означава проектът „НУФИ- Домът на фолклора“  за теб? През какво премина по време на заснемането? 

М: Проектът означава прераждане – личностно, професионално и дори… национално. Имам възможността да посетя места с невероятен заряд, а училището в Широка лъка направо ме накара да настръхна – там може би за първи път осъзнах какво означава понятието „корени“.  Продължавам да търся и показвам българските занаяти и едновременно с това научавам повече за държавата ни. Влизането в света на традициите е моя малка мечта, която се радвам, че осъществих.

3. Споменаваш „невероятен заряд“, опиши ни обстановката и хората, с които се запозна по време на снимките.

М: Винаги казвам, че за мен Родопите са тази част от България, която най-много ме впечатли. Това може би е клише, но наистина това стана новото ми любимо място за пътуване.
Село Широка лъка, въпреки че всички го знаем като туристическа дестинация, има един автентичен дух, който според мен почти изцяло се дължи на НУФИ. Няма начин да не ти направи впечатление това училище още от момента, в който влизаш в селото. Там всичко е магия и усет. Филмът говори за себе си, но както преподавателят Ганчо Гавазов казва: „Това училище просто е храм – за изграждане на ценности и обич към фолклора“, затова съм щастлив, че имах късмета да стъпя в него.

4. Звучи невероятно. Какво можем да очакваме в следващия документален филм? Можеш ли да издадеш малко за предстоящите ви планове с Canon България?

М: Няма да ви издам името на следващия проект, но ще намекна, че продължаваме по пътя на „българското“. След хлопкарството и НУФИ, продължаваме да показваме различни занаяти и традиции. Единствено мога да кажа, че улових кадри, които нямам търпение да видите.

Това е вторият филм от проекта на Мартин Граховски, подкрепен от Канон България, показващ ни интересни български традиции и занаяти. Поредицата от късометражни филми създават силни емоции и ни връщат назад към корените.

Всеки филм може да откриете в канала на Canon Bulgaria в YouTube, както и във Facebook страницата на компанията.

Насладете се на вторият филм от поредицата: https://youtu.be/5WMjewpvAxc

Реклама

За магията на „НУФИ- Домът на фолклора“ разказва Мартин Граховски

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s