В началото на годината из книжарниците у нас се появиха доста интересни заглавия, като искам да акцентирам върху няколко от тях.

На първо място с удоволствие и гордост поставям сборника разкази на Петър Дончев “Цар за една нощ”. Книгата е назована на едноименния разказ на автора, който е публикуван във Вита Морена и можете да си припомните тук.

Изключително съм щастлива, че Вита Морена е послужи за платформа, на която да се изявяват писанията на Петър, защото той е един от новите автори на литературната сцена у нас, заслужаващ внимание!

10000007497861_b

Разказите му се отличават с лек стил на писане, който обаче те грабва от първото изречение и те държи здраво, докато не прочетеш последното изречение. Отделно на това случките, разказни от Петър, те карат да се замислиш за много неща, както и да се върнеш назад към собствените си спомени, тъги и радости. Успяват да създадат атмосфера на покой, сякаш е неделен следобед и ти стоиш в тихата, слънчева стая с книга в ръка.

Интересното в сборника с разкази “Цар за една нощ” е, че някои от текстовете са писани преди близо 60 години, но дали бихте успели да отгатнете сами кои точно са те? Надали. Петър Дончев е писател, фокусиран върху вечните теми, човешки терзания и чувства, които биха звучали адекватно независимо дали се четат преди 60 или след 160 години.

Книгата засега е налична в електронен формат, с който можете да се сдобиете от тук, а надявам се скоро да има и хартиено тяло.

“Единствената жена в стаята” на Мари Бенедикт и изд. “Обсидиан” е втората книга, която според мен заслужава специално внимание.

Hedy_cover

Магнетичната външност на Хеди Кислер ѝ спечелва успех на театралната сцена във Виена и скандална известност след нашумелия еротичен филм „Екстаз”. Както и вниманието на най-богатия търговец на оръжие в Австрия. Но бракът с него не носи мечтаната сигурност за една еврейка пред надигащата се хитлеристка заплаха. Властният съпруг държи тя да е винаги до него на бляскавите му приеми, на които присъстват водачите на Третия райх. Там се говори за политика, военни планове и оръжейни сделки. Хеди умее да слуша и да анализира. И когато в навечерието на войната успява да избяга от превърналия се в затвор семеен замък, тя отнася със себе си много тайни на нацистите.

Рискованото й бягство я отвежда в Холивуд. Младата актриса се превръща в звездата Хеди Ламар, „най-красивото лице” във филмовата индустрия. Но тя е и учен, чието изобретение би могло да помогне на военните в борбата срещу врага… в случай че някой изобщо я изслуша.

Завладяващ роман за една холивудска икона и жена учен, чието смело откритие слага началото на истинска революция в модерните системи за комуникация.

Откъс можете да изтеглете от тук – Hedy Lamarr_excerpt

Третата книга, която ми привлече вниманието е “Малкото кафене в Копенхаген” от Джули Каплин и изд. “Софтпрес”.

Cafe_1200x628

Кейт има успешна кариера, добра репутация и споделена любов. Какво обаче ще стане, ако идеалният ѝ свят внезапно се срине и тя трябва да започне от нулата? Или по-точно от Дания, родината на хюге (от hygge на датски – бел. авт.) – щастливия начин на живот, откъдето човек неминуемо си тръгва променен.

Обезсърчената Кейт, която прекрачва прага на малко кафене насред Копенхаген, с нова задача – да запознае шестима журналисти с тайните на хюга. В търсене на отговора „какво е хюга“ младата англичанка е изправена пред един важен въпрос – възможно ли е това, към което цял живот се е стремила, да не е истинското щастие?

В датската столица, където лондонската шумотевица е заменена с уюта на запалени свещи и аромата на канела, Кейт започва да гледа на живота по друг начин. А когато в картината се намесва и един специален човек, „хюге“ придобива съвсем ново значение.

Откъс изтеглете от тук – Malkoto kafene v Kopenhagen_otkys

Четвъртата книга, за която искам да споделя няколко думи е “Кая” на Анна Палазова.

 

Книгата и авторката

Това е роман с изключителна динамика на действието. Той включва в себе си научнофантастични елементи и някои конспиративни теории, които срещат важни и актуални за съвременното общество теми. Сред тях са правата на жените, защитата на животните, ролята на изкуствения интелект и новите технологии в живота ни.

Откъс изтеглете от тук – Kaya_Anna Palazova_otkys

Почитателите на шпионските загадки могат да следят виртуалния образ на едноименната главна героиня в личния ѝ Instagram профил, а официалната премиера на книгата ще бъде във Варна, на 15 март, в клуб The Center (ул. „Шипка“ 4).

Петата и последна книга, върху която искам да акцентирам, е “История на България в картини”. Изданието събира в едно репродукции на великолепните маслени платна, сътворени от художника Васил Горанов, и словата на Христина Йотова, които пламенно провокират въображението ни. Луксозното издание в голям формат е полиграфическо бижу и гордост за всяка семейна библиотека. Но това не е книга, която ще остане на рафта и ще събира прах – това е книга за разгръщане и съзерцание, за четене и вдъхновение.

istoriya-na-balgariya-v-kartini

Между кориците й са скътани истински съкровища на изобразителното изкуство, които ни потапят в славното време на ханове, царе и победи, за да преоткрием епохите, историята и себе си с помощта на най-богатия език – този на красотата.

Vasil Goranov

Васил Горанов

„Изкуството трябва да възхищава“, казва художникът Васил Горанов и допълва: „Най-вече искам тази книга да вдъхне самочувствие на българите. Българите са красиви, знаещи и можещи хора. Просто трябва да запретнат ръкави и да работят“.

„Без да преувеличаваме, това е една от най-красивите книги на Софтпрес и мислим, че читателите ще го оценят. Мотото на Софтпрес е „Книги за цялото семейство“ – тази книга е написана така, че да бъде разбрана от всички: и най-малките, и най-големите.

Картините на Васил Горанов говорят на най-разбираемия език на света – езикът на красотата“ – казва Димитър Риков, главен редактор на издателството и отговорен редактор на „История на България в картини“.

 

Реклама

Какво да четем – мартенско издание

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s