В началото на годината съм подготвила малка порция нови книги на пазара у нас, от които да си изберете четиво. И пак да кажа – ако си мислите, че нямате време да четете, значи не сте открили правилната книга за вас 🙂

Предлагам няколко заглавия, като поне едно ще грабне интереса и вниманието ви така, че няма да оставите книгата, докато не я завършите.

Нека започнем с български автор!

„Бал в Мулен Руж“ – автор Радостина А. Ангелова, изд. „СофтПрес“

Малко парижко бистро и особняк, който вярва, че е прероденият Балзак. Дъхави родопски поляни и момче, загледано в първата си дърворезба. Сорбоната и амбициозна студентка, която пише за Огюст Роден. Гробищатa „Пер Лашез“ и влюбена двойка, която отдава почит на великите поети. Нощен Париж и перките на Червената мелница, които се въртят…

unnamed 2

В „Бал в Мулен Руж“ Радостина А. Ангелова завихря танц от запомнящи се герои, събития и емоции, които поглъщат читателя и го повеждат на пътуване към дома. Подобно на Афиши в огледалото, посветен на Роза Попова, и тук авторката изгражда два времеви пласта и черпи вдъхновение от живота на незабравима българка.

Мистерията в книгата започва през 1905 г. с елегантен черен бележник, забравен от непозната чужденка в колоритното кафене на Гастон близо до Булонския лес. Повече от век по-късно този бележник попада в ръцете на Ева.

Двайсет и две годишната студентка току-що се е сблъскала с разкритие, което преобръща живота й. Родена и отраснала във Франция, Ева е свикнала да разделя времето си между няколко различни „у дома” – апартамента близо до музея на Роден в Париж; Версай, където живее семейството й; и къщата на леля й в Родопите. Сега се оказва, че вероятно има и друг дом.

Докато се опитва да открие дали и доколко може да е част от него, Ева се изправя пред тайната на черния бележник. Надява се, че той ще й разкрие повече за собственото й минало. И дори не подозира, че на страниците му ще се сблъска с дневника на една от най-популярните българки и ще открие ключа към тайната на известна френска картина, която днес се пази във Филаделфийския музей.

„Огненият пръст“ – автор Борис Акунин, изд. „Еднорог“

Борис Акунин, един от най-четените и популярни руски писатели, се впуска в ново амбициозно начинание – докато пише своята мащабна „История на руската държава“, писателят съпровожда всеки том с художествени произведения, илюстриращи една дълга и драматична история на възходи и падения.

„Огненият пръст“, първият роман от новата поредица, започва така…

Много, много отдавна, далеч на Север, пренебрегвани от всевластната Византия, живеят славянски племена – разединени и в постоянна война едно с друго. Императорът в Константинопол има далеч по-тежки грижи, сред които и младата държава на българите, забила се като трън в плътта на старата империя.

„Запали ракетата“ – автор Джон Вердън, изд. „СофтПрес“

Действието се развива в малък западнал американски град – Уайт Ривър. Полицай е убит от професионален стрелец и това разбунва местните жители. Властите демонстрират воля за бързото разрешаване на случая и наемат прословутия пенсиониран детектив Дейв Гърни. Докато той започва да разплита мистерията, втори полицай става жертва на снайперист. И това обръща играта.

unnamed123

Шестата книга от поредицата за брилянтния детектив Гърни е вече по книжарниците. „Запали реката“ е истински хитов трилър с интелигентен и актуален сюжет от автора, когото New York Timesнарича истински майстор.

„Романът на Алва Вандербилт“ – автор Терез Ан Фаулър, изд. „Обсидиан“

Alva_CVR.png

Тази увлекателна история за една от най-ярките личности на американската „позлатена” епоха ни връща в края на XIX в. – време на бурно икономическо развитие, но и на закостенели нрави, предразсъдъци и неравноправие.

Алва, дъщеря на разорен плантатор, се омъжва за наследника на най-богатия мъж в Америка, железопътния магнат Корнилиъс Вандербилт. Амбициозната южнячка попада в центъра на нюйоркския светски живот, организира бляскави балове и строи имения, които и днес се смятат за архитектурни забележителности.

Алва има неограничени възможности да осъществява грандиозните си планове, но трябва да преодолява и много емоционални сътресения. Тя посреща трудностите и предателствата по нестандартен начин – скандализира обществото със своя развод и става лидерка на суфражетките.

Запознайте се с Алва – живото доказателство, че историята се прави от тези, които познават правилата на своето общество и време и имат смелост да ги нарушават.

„Красива Мистерия“ – автор Луиз Пени, изд. „СофтПрес“

„В този уединен манастир се сливаха естественото и ръкотворното. Покой и гняв, тишина и песни. Гилбертинците и Инквизицията.“

Красива мистерия не е клиширано словосъчетание. Така наричат грегорианските псалми, с които иначе далите обет за мълчание монаси от манастира Saint-Gilbert-Entre-les-Loups (Свети Гилберт сред вълците) са станали известни. Древните песнопения привеждат в мистичен транс както изпълнителите им, така и тези, които ги слушат.

unnamed

Луиз Пени е известна със задълбочените проучвания, на които се отдава, преди да напише всяка своя книга. Докато търси място, откъдето да почерпи вдъхновение за новия си роман, тя попада на абатство Saint-Benoît-du-Lac. Манастирът в книгата е негово копие, но не и обитателите му. Пени избира да замени реалните бенедиктински монаси с изчезналите преди десетилетия и обвити в мистерия гилбертинци.

„Красива мистерия“ е първата от общо осем книги, в които главен герой е инспектор Гамаш. Това е и единствената поредица, печелила седем пъти литературния приз „Агата Кристи“. Отделно на това романите са преведени на 26 езика

„Последен ход“ – автор Дейвид Балдачи, изд. „Обсидиан“

edngame_baldacci_cvr

Уил Роби и Джесика Рийл са сред най-опитните убийци в света. Към тях се обръща правителството на САЩ, когато терористи кроят планове да сеят насилие и разруха в страната и трябва да бъдат дискретно елиминирани.  При всяка тяхна мисия винаги им е помагал един човек, техният шеф, техният шеф с кодово име Синия.

Сега Синия е изчезнал безследно. Заминал е за родното си място в Колорадо, но от него няма и следа. ЦРУ се опасява от най-лошото. Роби и Рийл са изпратени да го издирват и се озовават в родния му град, който се е превърнал в магнит за престъпници, наркопласьори и паравоенни групировки. Там обаче се крие далеч по-зловеща заплаха, която може да разтърси Америка из основи.

Роби и Рийл се изправят срещу противник, който разполага с много по-сериозни ресурси и предимства. Те ще извадят голям късмет, ако се измъкнат живи… със или без Синия.

Откъс от книгата можете да изтеглите от тук – edngame_baldacci_excerpt

„Лунно сияние“ – автор Майкъл Шейбон, изд. „Еднорог“

michael chabon credit benjamin tice smith

След успеха на отличения с „Пулицър“ роман „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“, Майкъл Шейбон ни поднася поредния литературен шедьовър: роман за истината и лъжата, за семейни легенди и екзистенциални приключения – и за силите, които се опитват да ни унищожат.

Когато дядо му е на смъртно легло, авторът води с него дълги разговори, старият човек разказва несподелени тайни за любов и страдания, за надежда и предателства, събудени в съзнанието му от приближаването на смъртта. Тези късчета спомени осветяват отдавна отминали събития, лични преживявания и истинското, страшно лице на войната, ужаса и отчаянието на хората с разбити съдби, мечтите и вярата в доброто, надмогващи всичко.

lunno_sianie-3d

„Лунно сияние“ не е документален разказ – това е историята на един млад мъж, изпълнена с приключения, секс и страст, с попарени копнежи и пориви за оцеляване; разказ за разрушителната сила на лъжата и за пагубните последици, които може да има дори една красива мечта. Това е разказ за една ера в историята на Америка, обхванал и Втората световна война, и последиците от нея – мечтите за Луната и тяхната грозна сянка, и най-вече за силата на човешкия дух и за прошката.

Книгата е носител на следните награди и отличия:
Носител на Литературната награда на Калифорния за художествена проза за 2016 | Финалист за Националната награда на литературните критици за 2016 | Финалист за медала „Андрю Карнеги“ 2017 в категория „Художествена проза“ | „Най-добра книга за 2017“ според „Ню Йорк Мегъзин“ | „Най-добра книга за 2017“ според вестник „Ню Йорк  Поуст“ |  Една от 20-те най-добри книги за 2017 според редакторите на „Амазон“.

„Виенски апартамент“ – автор Радостина А. Ангелова, изд. „СофтПрес“

Да, втора книга на Радостина в тази селекция, но новото издание на романа заслужава внимание!

unnamed 12

„Виенски апартамент“ е книга виенско колело. Завърта се и разпилява емоциите между горе и долу. Позволява да погледнеш отвисоко и те държи сигурно, така че забравяш околния свят. Във всяка кабина се крие отделна история – самодостатъчна, но неотменно свързана с всички останали чрез общата ос.

Това, което задвижва въртенето, е Бианка – жената, решила да открие възможно ли е да превърнеавстрийската столица в свой дом. И ако го направи, дали ще е заради себе си, заради мъжа, с когото има (почти) незапочнала история, или заради малкия си син.

Жилището, което наема за седмица, трябва да изиграе ролята на помощник – в хотел не би се почувствала у дома си. И апартаментът наистина ѝ подава ръка: кварталът, където се намира, става причина за съдбовна среща. Собственикът му пък се оказва повече от хазяин, изваден от калъп с австрийски етикет.

И за финал нещо прекрасно за малките читатели:

„Малкото паяче Отвратко – един по-различен детски герой“ – автор Диана Амфт, изд. „Емас“

Зайчета, мечета, лисичета, мишлета… Книжките за най-малките изобилстват от какви ли не пухкави герои, представени в най-сладки краски. Но какво правим с животинките, анатемосани да бъдат отвратителни? И не възпитаваме ли сами чувство на страх у децата си пред съвсем безобидни твари, каквито са например паячетата. 

Малкото паяче Отвратко

Популярната немска актриса Диана Амфт се е замислила отдавна върху този въпрос и отдавна си е отговорила:

„Преди години аз също изпитвах огромен страх от паяци. Днес не съм сигурна дали е било страх, или отвращение. Защото всъщност знаех, че не могат да ми сторят нищо лошо. Всеки път когато видех паяк, започнах да си представям, че и той си има семейство, малко братче или братовчедка, и дори, че е тръгнал на гости. За всеки си измислях име и лице, и цяла история. И в крайна сметка от тези истории възникна книжката с картинки за малкото паяче Отвратко.

Отвратко на село

Не е зле от време на време да погледнем от друга перспектива нещата, които не обичаме. Нерядко се боим от това, което не познаваме или не разбираме…“

В отговор на този въпрос младата актриса става детска авторка – започва цяла поредица с герой едно очарователно паяче, което страда, защото хората се боят от него – „Малкото паяче Отвратко“. Във всяка книжка паячето се разкрива в различна среда – на село, на морето, в училище, на рожден ден…

В родината на Диана Амфт – Германия, поредицата премина вече половинмилионния си тираж, за което принос имат и веселите илюстрации на друга млада жена – художничката Мартина Матос.

martina matos

Мартина Матос

У нас на пазара са първите две книжки за паячето Отвратко, поднесени от издателство „Емас“.

ДИАНА АМФТ, родена през 1975 г., е известна в Германия филмова и телевизионна актриса. Отличавана е многократно с престижни награди, сред които „Златната нимфа“ на Монте Карло и австрийската телевизионна награда „Роми“ за любима актриса.

МАРИАНА МАТОС, родена през 1978 г. в гр. Кил, е живяла и учила в Португалия от петгодишна възраст. Завършила е живопис във Факултета по изящни изкуства при Университета на Лисабон. От 2004 г. живее отново в Германия и работи като художничка и илюстраторка.

Реклама

Какво да четем в началото на 2019: няколко добри предложения

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s