Чували ли сте за Шетландските острови? Те представляват архипелаг в Северно море, част от Шотландия и най-северната точка на Великобритания. Съседи са им Оркнейските и Фарьойските острови.

Може да се каже, че Шетланд (както се нарича местността накратко) са известни с шетландското пони и шетландската овчарка, но отскоро областта се прочу с още нещо и то е чудесно!

Личните лекари на архипелага са представили нов проект за лечение на пациенти, наречен “Природна рецепта” и той представлява точно това, което си мислите – лечение чрез досег с природата.

rosalind-chang-769227-unsplash

Идеята на лекарите е, че различни мъчителни състояния като стрес, ментални заболявания, “бърнаут” и т.н. могат изключително добре да се повлияят и излекуват чрез редовни разходки сред майката природа.

Джипитата работят в сътрудничество с Кралското шотландско общество на птиците, като са изготвили и специален здравословен календар, който да служи като ориентир на пациентите. Можете да видите календара тук и да “откраднете” за себе си някоя идея 🙂

Повечето съвети са истински прекрасни и според мен не трябва да се чака да се почувстваме болни и/или стресирани, за да ги последваме:

  • Излез навън, независимо от времето и почувствай полъха на вятъра
  • Вземи куче “под наем”, ако нямаш свое и поиграи с него на открито
  • Забавлявай се навън, сякаш си 8-годишно дете
  • Докосни морето
  • Говори с птиците, копирайки звуците им
  • Седни с кръстосани крака на земята, затвори очи и остани вслушан в природата
  • Загледай облаците в небето и си помисли на какво ти прилича всеки от тях
  • Води дневник на преживяванията си сред природата

Разбира се, това, че прекарването на време навън и досегът с природата помага цялостно на здравето и нервната система, не е нещо ново, но въпреки това постоянно го забравяме, вторачени в екраните на телефона си и бързайки от едно място на друго.

Шотландските лекари са поредните, които стигат до извода, че редица здравословни проблеми могат да се излекуват лесно и без гълтане на лекарства и излишна химия, ако се осланяме на майката природа

А и най-важното е превенцията – грижете се за себе си днес, когато сте здрави, за да не се чудите откъде са се взели проблемите ви утре 😉

Реклама

Докторите в Шотландия вече предписват „природа“ на пациентите си

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s