Може би сте виждали някоя от снимките му – усмихнат индийски дядо, който държи гигантско плато с храна. Повечето от тези картинки са популярни из социалните мрежи най-вече заради огромното блюдо, все пак къде другаде се е видяла пица с метър и нещо диаметър.

По-интересното обаче е историята на дядото.

Името му е Нараяна Реди, годините почти 73, родното място–  Телангана, Индия. Каузата му е простичка – да нахрани колкото може повече бедни деца.

Дядото стартира спонтанно, като решава да сготви колкото може повече храна за нуждаещите се деца около него. Един от по-младите членове на семейството му – Срикант Реди, решава да му помогне. Към тях се присъединяват още няколко роднини, като някой решава да снима процеса на готвене и хранене и да го сподели със света.

cookinggranpa

Така полека-лека дядо Нараяна се превръща в Ютуб звезда – каналът му (вижте тук) има почти 4 милиона абонати! Виждайки колко внимание събира дейността им, семейство Реди решават да впрегнат сили и да използват популярността на готвещия дядо, за да съберат повече средства, с които да помогнат на колкото могат нуждаещи се деца.

Основен фокус са сирачетата в региона, като към днешна дата освен с храна, успяват да им осигурят материали за училище, дрехи, играчки и други полезни вещи.

Готвещият дядо, както вече е известен по света, бърка най-разнообразни и непретенциозни блюда – от класически индийски рецепти, през макарони до пържени картофки. Целта е на децата да им е вкусно. Готвенето се случва на открито в голям съд и с много желание.

Подпомаган от семейството си и от доброволци, дядо Нараяна успява да осигури топла храна два пъти седмично за гладни деца. Видео клиповете му как готви продължават да се радват на здрав интерес, като вече има и страница в Patreon, където всеки може да направи дарение на “Кухнята на дядо”.

Посланието на Нараяни е простичко – никога не си прекалено стар, за да сготвиш или помогнеш на някого.

Ето и някои от готварските клипове от “Кухнята на дядо”:


Реклама

Доза вдъхновение и добрина: дядото, който готви за децата

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s