Tова лято aрт контейнерът FLUCA предложи на столичани повече от 30 събития на най-оживените софийски локации.

От месец май до началото на август павилионът зае важна роля в културния живот на столицата като подвижна платформа за съвременно изкуство.

След тримесечно гостуване FLUCA се завръща в Пловдив с проект на Райнхолд Зисер – директор на Notgalerie, а през септември ще участва в програмата на Vienna Contemporary с проект на Камен Стоянов, куриран от Борис Костадинов и каталог с най-ключовите проекти през последните 3 години.

Exhibition_Olympia_preview(3)

Организираната от FLUCA в партньорство със Столична община панелна дискусия в СГХГ през юни, за която в София пристигна Мартина Тайг – артистичен директор на KÖR Виена – Изкуство в публичното пространство, даде основа за формулирането на нова програма „Навън“ на Столична община, насочена изцяло върху изкуството в публично пространство, която ще бъде отворена за набиране на предложения още тази есен.

Martina Taig_KÖR Vienna

Мартина Тайг

Арт контейнерът изигра ролята на обединяващ фактор и в срещата на незавизисимите арт инициативи в София, в която се включиха The Fridge, Swimming Pool, Wold of Co, КвАРТал, Фондация за съвременно изкуство и медии, Литературна резиденция Радар. Тя завърши с решение за създаването на „Асоциация на независимите арт инциативи“, чрез която тези пространства или фестивали ще бъдат представяни в България и Европа.

Арт контейнерът отвори сцената си в София за едни от най-успешните български и чуждестранни артисти, познати на международната публика. Гостуването стартира през май с изложбата „Олимпия“ в Музей на съвременното изкуство на САМСИ на италианския художник Алдо Джианоти; представи провокативни пърформанси от Иво Димчев, Камен Стоянов, Михаил Михайлов, Сибин Василев и Йоан Трелу; богата видео програма от нюйоркската кураторка Наоми Лев и известната от виенската сцена българска артистка Ив Тошайн.

FLUCA

FLUCA oтвори пространството си и на прохождащи артисти с проекта „15 минути слава“ на Фондация „Отворени изкуства“ и организира поредица от важни събития за градско развитие с участие на главния архитект на Столична община – арх. Здравко Здравков, eкипа на инициативата Визия за София и проекта Зелена линия София.

От 7 септември павилионът се завръща в Пловдив с провокативна инсталация на Райнхолд Зисер, която ще остане в града един месец.

Exhibition_Olympia_preview

Платформата на Fluca цели да подкани публиката не само да наблюдава, но и активно да участва в създаването на забелижителна артистична продукция. В следващите няколко месеца тя ще осъществи културен обмен и участие на международната културна сцена.

Notgalerie_Seestadt_2

FLUCA ще представи Камен Стоянов в програмата на арт панаира Vienna Contemporary в Notgalerie с фотографския проект „Фантазията е по-важна“. Галерията е явление в културния пейзаж на Виена, тъй като се помещава в бивша църква на брега на реката.

Phantasy is more important.00_01_21_06.Standbild002

phantasy_1

В последните години това е и едно от най-активните независими пространства за съвременно изкуство във Виена. Стоянов заснема три къщи за гости в Марчево, проектирани, така че да привличат платежоспособни гости в селото, също както бившата църква привлича посетители в Seestadt, предлагайки изкуство.

Реклама

Стартира нова програма за изкуство – „Навън“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s