Миналата година (2017), през месец май, публикувах в сп. Вита Морена статията си „Дворжакова симфония„, в която разказах за симфония № 9 „Из новия свят” от Антонин Дворжак. За да подчертая майсторската визуализация на музикалните образи, споменах редица писатели, писали за индианци, прерии, Дивия Запад, за Новия свят – Емилио Салгари, Хенри Лонгфелоу, Фенимор Купър, Майн Рид и особено Карл Май.

Днес ще спра вниманието си върху Карл Май, който е бил между моите любимите автори не само през юношеските ми години. Защото мисля, че освен неоспоримият писателски талант, който притежава, е една интересна и самобитна личност, винаги готова да ни изненада с нещо, което не знаем за него.

MV5BMmYwODljMDctNDM3My00NjU3LTk1NDgtMzc0MGRjZWJiMDA2L2ltYWdlL2ltYWdlXkEyXkFqcGdeQXVyMTc4MzI2NQ@@._V1_

Карл Май е не само мой любим писател, а и на много поколения българи и европейци. Ще спомена  няколко известни личности, на които той също е любим писател, а неговите герои, на първо място Винету и Поразяващата ръка са оставили неизличими следи в съзнанието им – Хелмут Кол, Хенрих Хесе, Карл Либкнехт, дори и Адолф Хитлер. А Алберт Анщайн казва, че единствените приключенски книги, които никога не му доскучават, са романите на Карл Май. И добавя, че без Винету и Поразяващата ръка светът не би бил същия. Именно чрез неговите романи, милиони европейци са си създали представа за бита на индианците, за необятните прерии със стада препускащи диви мустанги, за заселниците, за колоритните трапери, за героите на Дивия Запад и техните подвизи и приключения.

И тук идва първата изненада. Въпреки убедителното (макар и не винаги съвсем точно) описание на Новия свят и в частност на Дивия Запад, Карл Май никога не е стъпвал в Америка. Едва в края на живота той посещава само няколко Източни щати на САЩ. Но той пише и романи, чието действие се развива в Южна Америка, Китай, Африка, Близкия Изток и много други страни, също без да ги е посещавал никога и едва в края на живота си той пътува до някои от тях. За какво друго, ако не за невероятна начетеност и енциклопедични знания говори този факт?

И сега една специална изненада за нас, българите. Не вярвам да са много нашите сънародници, които знаят, че действието на един от неговите романи се развива в… България. Да, в България! Заглавието на романа е „През дебрите на Балкана”.

Когато преди много години попаднах на тази книга, изпаднах в лек шок от изненада, но почуствах и гордост от това, че толкова велик писател е писал за моята България. В интерес на истината действието и на други романи от големи писатели се развива изцяло или отчасти в България, например Жул Верн, но това е друга тема.

960-ratio-zh

Карл Май е всестранно развита личност. Освен изключително продуктивен писател, той е историк и поет. В един от неговите романи – третия том на „Винету” можем да прочетем текста на песента Аве Мария, чиито автор е Карл Май. Индианският вожд Винету, който преди смъртта си приема християнството, иска да чуе именно Аве Мария и хор от немски заселници му я изпява. И сега следва новата голяма изненада. Един факт, който малцина знаят. Карл Май е не само автор на текста, но и композитор на песента. Ако не се лъжа, общо седемнадесет са композиторите, сътворили своята Аве Мария и един от тях е Карл Май!

По този начин той заема своето скромно място, редом с такива великани в музиката, като Шуберт, Моцарт, Брамс, Бах, Гуно, Качини, Шуман и много други. Но повечето от тях пишат произведението си по текста на известна католическа молитва, докато Карл Май създава своята Аве Мария по собствен текст и музика.

Предлагам ви запис на две изпълнения на Аве Мария от Карл Май. А по-любознателните читатели ще имат възможност да видят във втория клип кадри от къщата-музей на писателя.

         Приятно слушане!

         https://www.youtube.com/watch?v=yhBBi9Aw9Ag

         https://www.youtube.com/watch?v=RmZAnbrzi9A

Автор: Петър Дончев

Още от Петър:

Един славянин разказва за Америка

По телефона

Сегедински гулаш

А Ш А

Пратерът и среднощната истроия на една разбита мечта

Как бях цар за една нощ

Реклама

Великият Карл Май

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s