„Четем, за да знаем, че не сме сами.“

Тези думи са любими на много читатели. Появяват се върху чаши и книгоразделители, като татуировки и тениски, те обясняват любовта ни към четенето и често обсесивната страст към книгите. Тези думи, припознати от толкова много читатели, всъщност имат странна и необичайна съдба. Погрешно приписвани на К. С. Луис, те всъщност принадлежат на Уилям Никълсън – автор на сценария на филма „Земя на секни“ (Shadowlands, 1993), посветен на създателя на Нарния и връзката му с поетесата Джой Дейвидман.

Може би затова обичаме книги за книжарници и библиотеки. Защото в тях намираме дом.

Корица ПОЛУНОЩ В КНИЖАРНИЦА БЛЕСТЯЩИ ИДЕИ

Книжарница „Блестящи идеи“ е като излязла от роман. Трите етажа на бившата фабрика за електрически крушки са място за среща на страстни читатели – чудати книжари и още по-странни клиенти, които бягат от мрачните си тайни сред книгите.  

Книжарницата е втори дом за Лидия – скрита наяве между рафтовете с книги, тя винаги намира точната книга за всеки човек и прекарва дните си в наблюдение на клиентите.

Като във всеки добър криминален роман, всичко започва с мистериозна смърт

Джоуи – един от най-младите посетители на книжарницата, избира да сложи край на живота си между лавиците с книги и завещава всичките си притежания –  книги, обезобразени по обезпокоителен и необясним начин – на любимата си книжарка Лидия.

pexels-photo-459694

Странните обстоятелства около смъртта на Джоуи пробуждат кървави кошмари от собственото ѝ минало. Дали в книгите на младия мъж не се крие ключът към загадката около смъртта му?

Защо в нощта на смъртта си той е носел у себе си снимка от десетия рожден ден на книжарката – един от последните щастливи дни на Лидия, преди животът й да потъне в болка и отчаяние?

190188-OXLQRO-735

Умопомрачаваща, пристрастяваща и интелигентно написана, „Полунощ в книжарница Блестящи идеи“ е криминална мистерия с неочакван финал, която перфектно улавя ексцентричността на книжарския свят и ни превежда през тъмните коридори на човешкия ум.

матю дж. съливан

Матю Дж. Съливан работи години наред като книжар в Денвър и Бостън, а днес преподава творческо писане и литература. Автор е на множество награждавани разкази. „Полунощ в книжарница Блестящи идеи” е първият му трилър.

Реклама

„Полунощ в книжарница Блестящи идеи“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s