Новородените са изключителни създания, които далеч не са чак толкова безпомощни, колкото изглеждат. Напротив. Те са като добре програмирани машини за оцеляване и когато нещо не им е наред, бъдете сигурни, че веднага ще разберете.

В първите няколко месеца след раждането и особено първите три-четири седмици бебето има изключително силна нужда от единствено от своята майка. Не че таткото не го обича достатъчно и не иска да се грижи за него, но малкото познава единствено тялото, в което е започнало живота си.

Освен това новороденото още не осъзнава, че е извън утробата. Първночално бебетата са почти слепи и зрението им се прояснява бавно, ден след ден. Затова за тях е жизненоважно да усещат топлината и миризмата на майчиното тяло – единственото нещо, което познават и което им вдъхва спокойствие.

Затова и бебето ще плаче, ако не е при майка си, което пък леко усложнява нейния живот и елементарни нужди като това да се изкъпе или да иде до тоалетна. Но не можем да се сърдим на децата, а по-скоро да се опитаме да ги разберем и да им осигурим чувство на защитена среда и спокойствие. А това става най-лесно, когато майките ги гушкат.

Както обичаше да казва една от акушерките ми – не можеш да разглезиш бебе с прегръдки и целувки! Даже напротив – колкото повече любов и нежност му даваш, толкова по-спокойно и щастливо ще се чувства то.

Всичко това е чудесно и аз перфектно го разбирам, но леко ми пречи, когато ми се налага да ям.

Какво имам предвид – откакто се е родила преди два месеца, малката усеща абсолютно винаги, когато се каня да се храня и решава да нададе вой. Разбира се, успокоява се само, когато я взема в мен, което обаче технически ми пречи на храненето.

Затова и съм се специализирала в най-различни варианти на ядене – с лява ръка, с дясна, с пръсти и даже да бъда хранена от милия ми съпруг хапка по хапка като дете. Това последното ни се беше наложило да го правим няколко пъти, когато бебето беше съвсем ново бебе и ми бяха нужни и двете ръце, за да я крепя добре нагушена в мен.

Тогава се сетих да ползвам великото ергобейби (справка – https://ergobaby.com/black-and-camel-bundle-of-joy ). Трябва да кажа, че това е една от най-удачните ни бебешки покупки и препоръчвам на всички родители!

Всеки един ден това ергобейби ми помага да успокоя малката, щом е достигнала финалната фаза на кривиндул, когато нищо друго не помага.

Това обикновено се случва вечерно време между 19 и 21ч. Обяснението на педиатрите е, че по това време на денонощието децата, също като възрастните, са изморени и раздразнителни.

baby mama

Грешната мадона с малкото бебе

Та, благодарение на ергото успявам да се нахраня относително спокойно, когато малката е активирала шестото си чувство “Мама яде, трябва да се разрева, за да ѝ привлека вниманието”.

Разбира се, ситуацията не е перфектна и често се случва да накапя ергото или да натроша храна по главата на милото ми дете, но като не желае да ме остави на спокойствие да вечерям, ще трябва да приеме тези рискове.

Можете да споделите вашите бебешки и детски истории или опит на редакционния ни имейл – editors@vitamorena.com. С радост ще ги прочетем и публикуваме, при ваше желание 🙂

Реклама

Шестото чувство на бебетата

5 мнения за “Шестото чувство на бебетата

  1. Pingback: Q1 от живота на бебето – ще става все по-лесно, повярвайте – Vita Morena

  2. Pingback: Великата тайна за успокояване на бебета – Vita Morena

  3. Pingback: Специфики на летенето с бебе – Vita Morena

  4. Pingback: Какво правят майките по цял ден!? – Vita Morena

  5. Pingback: След една година с бебе – все така объркана, но с няколко нови бръчки – Vita Morena

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s