Честита Нова година, морени!

Първият ден на 1 януари по традиция се прекарва мързеливо у дома, най-често в опит за лечение на тежък махмурлук.

Решихме да ви поднесем една малка „порция“ интересни новогодишни факти, които може и да знаете, а може и да са нови за вас, но със сигурност ще ви разсеят от болката в главата и чувството за прекаляване с празнуването 🙂

История

Най-ранните известни новогодишни тържества са започнали в Месопотамия и датират от 2000 г. пр. Хр. Древните римляни чествали 1 март като начало на новата година. Други култури ползват есенното равноденствие или зимното слънцестоене, за да отбележат новата година.

През 1582 г. Римокатолическата църква приема Григорианския календар, който отбелязва 1 януари като нова година.

Януари е кръстен на Янус, бог с две лица – едното гледа напред, а другото – назад.

Традиции

Нова година е времето, когато много хора традиционно правят обещания, свързани с отказ от вредните навици и започването на чисто.

Древните перси са си подарявали за празника яйца, които символизират продуктивността.

За повечето новогодишни традиции се смята, че осигуряват добър късмет за следващата година. В много части на САЩ се спазва традицията за ядене на грах „черно око“ за късмет.

Auld Lang Syne

„Auld Lang Syne“ традиционно се пее в полунощ на Нова година. Автор на поемата е шотландският поет Робърт Бърнс. Смята се, че творбата от 1788 г. е базирана на народна песен. Думите auld lang syne означават „минало време“.

Тайм Скуеър

Първото празненство на Тайм Скуеър в Ню Йорк се е състояло през 1904 г. по инициатива на в. „Ню Йорк Таймс“. Първото спускане на новогодишна топка от върха на One Times Square е направено на 31 декември 1907 година. През 1942 и 1943 г. спускането на топката е спряно поради войната. Тълпите, които все още празнували на мястото, отбелязали празника с минута мълчание.

Оригиналната новогодишна топка тежи 700 паунда и е с диаметър 5 фута. Тя е направена от желязо и дърво и е украсена със 100 25-ватови крушки. От 11 ноември 2008 г. се използва топка, с диаметър 3,6 метра и тежаща 5386 килограма. Тя е създадена така, че да издържа на силни ветрове и колебания на температурите

Източник: БГНЕС
Реклама

Кратка история и факти за Новата година

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s