По време на Панаира на книгата, традиционно провеждан в НДК през декември, ще се състои и Софийският международен литературен фестивал.

От създаването си фестивалът се фокусира върху определена езикова група във всяко свое издание. Тази година фокус е Вишеградската четворка и гости ще бъдат 12 автори от Полша, Чехия, Унгария и Словакия. Сред тях ще бъде и Ива Прохазкова.

Ива Прохазкова е най-бележитата детска авторка на Чехия – с най-много награди и най-превеждана и издавана в чужбина.

Отличена е с над 20 награди, сред които Националните награди на Австрия и на Германия, Държавната награда на Чехия, както и номинация за най-престижното отличие в света на детската литература – медала „Ханс Кристиан Андерсен”.

Възхитителни постижения, взимайки предвид, че като дете на дисидент пътят ѝ е бил осеян с трудности и преплетен със събитията от Пражката пролет.

Коя е Ива Прохазова?

„Днес 60-годишната Ива Прохазкова е най-забележителната чешка авторка на книги за деца и юноши.“ Това пише най-престижният и най-четеният немски седмичник „Ди Цайт“. Пътят на писателката до това признание обаче съвсем не е лек.

Ваканция с магарешки уши

Една от двете книги на Ива, преведени на български.

Откъс от „Ваканция с магарешки уши“, която е подходяща за деца в 5-7 клас, можете да изтеглите от тук – Ваканция с магарешки уши_откъс!

Ива Прохазкова не е първата от авторите в поредица на издателство „Емас“, чийто жизнен път е блестящ пример как един човек може да постигне мечтите си, когато не позволи на никого и на нищо до го отклони от пътя към тях.

Ива е само на петнайсет години, когато комунистическата партия я дамгосва като „дете на дисидент“ и бъдещето се затваря за нея. А дотогава, до 1968-а е изглеждало толкова примамливо.

Родена през 1953 г. в уютно малко градче в историческата област Моравия, тя прекарва първите три години от живота си при баба и дядо. След което мама и татко я вземат в Прага. Малката Ива расте сред интелектуалци и се пропива с мечти – да стане като баща си Ян Прохазка, известен писател и сценарист на множество чешки филми.

Но идва „Пражката пролет“, годината на народното недоволство срещу комунистическия режим, и Ян Прохазка изпада в немилост като един от интелектуалните предводители на чешкия народ… Две години по-късно той умира, а дъщеря му, понесла смъртта му изключително тежко, остава белязана завинаги.

Iva_pano_center_FB_CORRECT_small_size

Белязана като „неблагонадеждна“, но и белязана с неотвратимата съдба да стане писателка.

„…той ми липсва до днес – разказва Ива Прохазкова за баща си. – Обичаше веселите истории и умееше да ги разказва чудесно – нали беше писател. Тази професия е заразна…“

   След като завършва гимназия, Ива кандидатства в Пражката филмова академия, после във Философския факултет, после… и така шест пъти – и все напразно. Пише пиеси, първата е поставена, но веднага забранена. Останалите изобщо не стигат до сцената на Прага. Вратите и на Академията, и на университетите, и на театрите, и на бъдещето на младата драматуржка изглеждат затворени завинаги.

Тя е принудена да се изхранва като чистачка. И така – 11 години. Докато през 1985 г. не запланува бягство заедно със съпруга и децата си. И успява. И бъдещето отваря вратите си за нея и нейните книги. Театърът също. Издателствата също.

Още на следващата година в различни немски и австрийски детски издателства започват да публикуват нейни книги. Поставят и първата ù пиеса. Назначават я в Младежкия театър на Констанц, после в Детския театър на Бремен. Следват множество награди…

Портокалови дни

Откъс от романа на Ива можете да изтеглите от тук – Портокалови дни откъс

И така до събитията от 1989-а, когато родната Чехия става демократична страна и приема цялото ù творчество. След няколко години колебания, макар и утвърдена в немскоезичните държави, Ива решава да се върне окончателно в родината си. А родината ù я посреща след 12 години изгнание като най-добрата своя авторка на детски книги.

Тя става главен редактор на редакцията за детски, младежки и семейни предавания в Националната телевизия, а от 2001 г. досега работи на свободна практика – не престава да пише сценарии и книги за децата и юношите, не престава да печели нови и нови награди и нови и нови сърца.

На български език са преведени две нейни произведения: „Ваканция с магарешки уши“ (подходяща за 5-7 клас) и „Портокалови дни“ (подходяща за 7-10 клас).

Издателство „Емас“ – в ролята си на българските издатели на Ива Прохазкова, ви канят на срещата с нея в рамките на фестивала. Тя ще се състои на 15.12. (петък) от 12:00 часа в Мраморното фоайе на НДК.

Събеседник на чешката писателка ще бъде Юлия Спиридонова-Юлка, която миналата година бе номинирана за престижната Мемориална награда „Астрид Линдгрен“.

Форматът на срещата е отворен, въпроси са добре дошли. ​

Реклама

Запознайте се с най-бележития детски автор на Чехия – Ива Прохазкова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s