Днес – 31 май, от 16:00 в къща-музей Борис Христов, Фондация „Орлин Анастасов“ ще проведе пресконференция, по време на която ще разкаже повече за предстоящия спектакъл на 22 юни, както и за многото амбициозни и важни предстоящи проекти, с които фондацията цели оперното изкуство да се върне на отреденото си място, да помогнем на младите хора в България, както и да се възвърне доверието на публиката.

На пресконференцията ще присъстват Орлин и Венцеслав Анастасови, тенорът Кристиан Бенедикт (специален гост на Фондацията), Борис Луков, диригентът Вилиана Вълчева, и младите Анита Огнянова и Яни Николов.

18814882_1840248576299699_8928317449579289710_o

Чувстравйет се поканени да поговорите за предстоящия спектакъл и за бъдещия мащабен проект на фондацията, който би могъл да промени бъдещето на културата в страната ни!

***

Още при дебюта му започват да го наричат „новия Гяуров“, което всъщност не е нужно, защото той си е той и няма нужда да го сравняват с никого. Певец от едно ново поколение – ново, защото си е поставил за цел не само да дарява таланта си, но и да помага на младите оперни певци в България да израснат и на свой ред да раздават себе си.

Възможно е да не сте чували за него, защото рядко се появява в България заради ангажиментите си по световните сцени. Пее в Метрополитън, в Миланската скала, Гран Опера в Париж и на още много места по света.

Но днес е тук, за да представи работата си със създадената от него фондация, която има за цел да помогне на едно ново, младо поколение български оперни певци на свой ред да покори световните сцени.

Ако се чудите за кого става дума, то казваме веднага – Орлин Анастасов!

Орлин е роден през 1976 г. в град Русе. Родителите му, Мария Венциславова и Анастас Анастасов, са водещи оперни певци на театъра в родния му град. Орлин Анастасов започва рано обучението си по оперно пеене при Маестро Георги Делиганев. Дебютира на оперната сцена на 20-годишна възраст в операта „Аида”.

През април 1999 г. печели в Пуерто Рико големия конкурс на Пласидо Доминго „Опералия”. Голямата награда от конкурса в Пуерто Рико „отваря“ на младия бас вратите към световните сцени.

Дебютира в Миланската скала като Базилио в „Севилският бръснар” под диригенството на Рикардо Шайи. През юли 2000 г. продължават дебютите му в Арена ди Верона в „Аида”, в лондонския Ковънт Гардън в „Битката при Леняно” и във виенската Щатсопера като Рамфис в „Аида”.

Изнася концерти с Пласидо Доминго във Вашингтон; реализира записи за компактдиск.

През 2005г. е поканен от Mирела Френи за съвместен концерт в Модена – Италия. Репертоарът му вече включва широк диапазон балови партии от опери на Верди, Белини, Пучини, Гуно, Росини, Берлиоз, както и от кантатно-ораториални творби на Моцарт и Верди.

Оперният фестивал „Дионисия” е амбициозен проект на Фондация „Орлин Анастасов”.

Фестивалът ще се провежда по време на целия месец септември от 2017 до 2021 г., на фона на живописния пейзаж на старата крепост в Керкира (остров Корфу, Гърция).

В  земята на финикийците, възпята от Омир, в която има хилядолетна музикална традиция, ще бъдат представяни три трагични опери и една комична, като този формат ще бъде спазен през петте издания на фестивала.

Концепцията е вдъхновена от древните ритуалн игри, посветени на култа към Дионисий. През 2017 заглавията ще бъдат „Норма”, „Аида”,  „Кармен” и „Севилският бръснар”.

Реклама

За оперното изкуство с любов!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s