Феридун Орал е сред най-големите имена в илюстрацията в световната литература.

Неколкократно негови произведения са обявявани за най-добре илюстрирана турска детска книга на годината от Международния съвет за детска литература в Базел.

През 2012 г. художникът бе номиниран за най-престижната награда в света на детско-юношеската литература – медала „Х. Кр. Андерсен“.

Феридун Орал

Феридун Орал вече е познат на малките български читатели с топлите истории „Червената ябълка“, „Къде ми е петнистото мишле?“ и „Къпиновият дух и жълтоклюното птиче“, публикувани от издателство „Емас“.

Орал предава своите послания с малко текст, но пестеливият му, нежен рисунък красноречиво „разказва“, очарова и завладява децата, а жизнерадостните му герои, обикновено представители на животинското царство, неизбежно предизвикват усмивка.

Змейчето прояло отново

Любимите му теми са силата на приятелството, колко важна роля в живота имат взаимната помощ и проявяването на разбиране към другия.

По повод Международния ден на детската книга издателство „Емас“ представя още две книги, пренасящи в уютния свят на турския художник – отново с разкошни цветове и твърди корици.

Червенокрилото кукумявче

„Червенокрилото кукумявче“ ни среща с една млада кукумявка, която още не е получила червеното си оперение и не се е научила да лети. А така ѝ се иска

Докато един ден при нея не се покатерва малка мишка, живееща в плевнята под дървото и двете стават другарчета.

Мишлето иска да помогне на новата си приятелка и се мъчи всячески да намери начин да я „оцвети“ в червено – прегризва обелки от зрелите сочни ябълки в градината, откъсва листата на разцъфтелите макове в близкото поле, но това не помага на кукумявчето да полети. Поне засега…

Zmeicheto_Body-5

Благодарение на постоянството, упорството и на приятелството им, птичката постига мечтата си.

Имало едно змейче, което решило, че вече е прекалено голямо за оризовата каша на мама. Знае, че има и по-вкусни и по-интересни неща из полята. Тръгва в деня преди рождения си ден, хванало в ръка кошничка, за да събере нещо ново за похапване.

Chervenokriloto Kukumqvche_Body-8

По пътя си вижда къпини, кокоси, портокали… Но май не всичко е така, както си го е представяло. А „Как змейчето прояло отново оризова каша“? Отговорът е в края на красивата книжка.

Прочетете още:
В приказния свят на Белоснежка и Червенорозка
Един американец се завръща у дома: хумор и сатира по Бил Брайсън

Реклама

Прекрасният свят на детските приказки и кой е художникът-разказвач Феридун Орал

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s