Спомняте ли си какво е да си пъпчив тийнейджър, който трудно управлява емоциите си и мисълта да се целуне с момчето/момичето от съседния клас, което харесва толкова много го докарва до нервен срив?

thc13xri_q0-greg-raines

Една от причините да не искам никога да се връщам в гимназиалните си години са именно тези спомени, както и изключително лошата прическа, която имах, в комбинация с кофти дрехи (модното ми чувство беше трагично повлияно от Spice Girls и Hanson) и бял молив по очите (леле, колко беше модерно тогава!).

Ако трябва да съм честна обаче, щастлива съм, че надраснах и възрастта, когато мисълта да забременееш, те ужасяваше до дъното на душата ти.

Каквото и да си говорим, едно е да се притесняваш, че ти закъснява, когато си прехвърлила 25 години, имаш работа и гаджето ти не е пъпчив тийнейджър, с който се виждате за по 2 часа на ден да се натискате по кафенетата и си пращате sms-и от ваучер, купен от родителите ви.

Истината е, че моето поколение – набор 85, 86 и 87, бяха първите у нас, които хванаха дамските превръзки и великите презервативи One Touch, та какво да кажем за сексуалното образование…

Такова меко казано липсваше, темата рядко биваше обсъждана между деца и родители, камо ли учители, дори един месечен цикъл предизвикваше неудобство, срам и криене от родителите (бащите най-вече). Логично това водеше до проблеми и витаенето във въздуха на неясните кошмари на абортите, митичните венерически болести, гъбичките и необяснения и неоправдан срам, че имаш нужда от сутиен и адекватни бикини, защото не искаш ръба на сегашните ти памучни гащи да се очертава под панталоните ти и да те подиграват момчетата от класа.

С искрена радост научих за Loveguide, които са се посветили на това да разясняват най-“срамните“ и табу теми на подрастващите, да им дават адекватна информация по най-търсените въпроси и така да се опитат да помогнат на тийнейджърите с темата за сексуалното съзряване. Проектът е като хипер подобрен вариант на рубриката Д-р Love в култовия вестник Тийнеджър Love (помните ли го?).

553711_10150613148926444_523855338_n

Създателите на Loveguide са млади, готини, умни, интелигентни и изключително адекватни. Те дават както писмена, така и видео информация чрез платформата си, която можете да разгледате тук – и са насреща да отговорят на всеки въпрос и да помогнат с всичко, с което могат.

15392916_1213508425394490_1654396197903429352_o

Още по-готиното е, че са организирали безплатни часове по сексуално и здравно образование за тийнейджъри и от януари до март ще посетят един куп български училища, за да се срещнат с пубертетите на нашето време.

Можете да видите инициативата им във Facebook тук!

Ако желаете да посетят училището на вашия тийнейджър, можете да им пишете на –  info@loveguide.bg.

Най-сигурният начин да имаме здрави и читави деца е правилното образование и качествено информиране. Колкото повече си държим главата в пясъка и чакаме нещата да се решат от само себе си, толкова по-зле ще става 😉

Поздравления на целия екип на Loveguide и успех от нас!

Реклама

Любовен гид на сексуалното образование в българските училища или кои са Loveguide

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s