Коледните филми са истинска благословия! Носят празнично настроение, забавляват те, понякога те и разплакват, но с щастливи сълзи. Може да навяват и лека меланхолия, но тя сякаш е неразделна част от всеки празник.

Коледните филми са и прекрасно „бягство“ – оставяш домашните да си говорят и спорят, а ти потъваш пред телевизора и се „изключваш“ за околния свят.

И тъй като вече ми дойде до гуша да слушам и виждам всяка Коледа навсякъде „Сам вкъщи“, реших да ви споделя кои са моите любими коледни филмчета, които колкото и пъти да гледам, винаги ме радват.

Започвам с „Mrs. Santa Claus“ (от англ. „Госпожа Коледа“).

mv5bmtexotq1otcymtleqtjeqwpwz15bbwu3mdqxnje2mte-_v1_

Нека да не ви плаши, че филмът е обявен и за мюзикъл, песните не идват в повече. Сюжетът разказва за съпругата на Дядо Коледа, която винаги незаслужено остава в сянката на своя прочут и обичан мъж.

В навечерието на Коледа обаче тя решава да излезе на разходка с шейната с летящите елени, но след серия от злополучни събития се озовава в Манхатън с контузен елен.

Там преминава през различни перипетии и смехотворни ситуации, докато мъжът ѝ се притеснява накъде е забягнала жена му и как ще успее да разнесе подаръците из света в коледната нощ без шейната с елените.

Прекрасно празнично филмче, което да гледате със семейство и приятели.

Другият ми любим филм е „The Polar Express“ („Полярен експрес“).

mv5bmtm1ntu0nte4mv5bml5banbnxkftztcwmtq0mjezmw-_v1_sy1000_cr006761000_al_

Напълно неприемлива оценка от 6,6 в Imdb, когато аз бих му дала 9,5 от 10. Сюжетът е особено интересен и необичаен, а целият филм е невероятно красиво направен. Кара те да се чувстваш отново малко дете и с истинска вяра в сърцето и душата си да очакваш да чуеш веселите звънчета от шейната на добрия старец.

“A Christmas Carol” („Коледна песен“) по едноименната приказка на Чарлз Дикенс е задължителен филм, който било то и коледен, навлиза в малко по-тъмните дебри на страха.

mv5bmtm1mti5odu4mv5bml5banbnxkftztcwntyyntu4mg-_v1_sy1000_cr006761000_al_

Прекрасна история, която ни кара да се замислим как живеем – дали като достойни и добри хора, или сме забравили за общочовешките ценности, улисани в грижата са собствения си просперитет. Прекрасно направен приказен филм, който следва да се гледа не само от деца, а и от възрастни.

„Journey to the Christmas Star“ или както е оригиналното му заглавие „Reisen til julestrajernen“ е един от най-хубавите и оригинални като сюжет коледни филми.

mv5byzu2mdgwztetnzvkyi00ntlmltkxmwetmjhhmjg0mtq3ztblxkeyxkfqcgdeqxvynduxnjc5njy-_v1_

Може би това се дължи на факта, че не е американски, а норвежки и това придава съвсем различно звучене на разказваната история и всички приказни герои в нея. Филмът е направен по народна норвежка приказка и е изключително интересен, основно защото не можеш да предвидиш какво точно ще се случи. Искрено го препоръчвам и обещавам да ви хареса 🙂

Мога да изброя още мноооого коледни филмчета – игрални и анимирани, но ще се спра дотук. Няма нужда излишно да ви затормозявам със заглавия, а и колкото повече филми изреждам, толкова повече ще се объркате кое по-напред да гледате.

Единствено ще си позволя да добавя един от най-любимите ми американски филми „Love Actually“ (Наистина любов).

mv5bmty4njq5ndc0nl5bml5banbnxkftztywnjk5ndm3-_v1_

Film Title: Love Actually. Copyright: © 2003 Universal Studios. ALL RIGHTS RESERVED.

Гледала съм го повече от пет пъти и все още ме разсмива и разплаква и то не за друго, а защото по прекрасен начин ти показва, че винаги всичко си идва на мястото! Дори след най-голямата ти мъка или трагедия, ще дойде момент, когато отново ще се усмихваш. Защото животът е такъв – пъстър, многообразен и винаги течащ напред!

Затова не си слагайте на сърце притеснения и страхове, опитвайте се да гледате на нещата по-отвисоко и без излишна емоция, наслаждавайте се на времето, прекарано с приятна компания, дори и това да означава да сте сами със себе си и никога не се отказвайте от вярата, че добрите неща предстоят 🙂

Весела Коледа!

Реклама

Най-хубавите (и не толкова традиционни) коледни филми

2 мнения за “Най-хубавите (и не толкова традиционни) коледни филми

  1. „Полярен експрес“, „Коледна песен“ и „Наистина любов“ вече ги завъртях за трети път от 1-ви декември насам 🙂 и записвам останалите предложения. Благодаря и весели празници!

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s