Рядко се замисляме за това какъв въздух дишаме. Отваряме за известно време прозорците у дома, за да проветрим и си мърморим какъв тежък смог се шири над града. През зимата слагаме съд с малко вода върху парното с надеждата да овлажним въздуха в стаята. Когато имаме възможност за почивка на планина, се радваме и със задоволство си казваме, че ще подишаме „малко чист въздух“.

Не правим обаче нищо конкретно за всекидневното почистване на въздуха в дома. Някак си не отчитаме като реален проблем това какво точно дишаме.

d4ctbymymri-colin-maynard

Успокояваме се, че вкъщи сме защитени от микроби. Истината обаче е, че домашният въздух може да е до пет пъти по-замърсен от уличния.

Според Световната здравна организация това се оперделя от различни фактори – замърсителите и алергените в затворените пространства, полен, фини прахови частици, мухъл, животинска козина.

8wuvsr-w994-dozen

Съвсем наскоро пък се появи официално изследване, според което София е един от градовете с най-мръсен въздух в Европа.

Лошото е, че винаги в черните класации сме на първи позиции…

Разбира се, ако се вземем в ръце и малко се поинтересуваме, ще открием различни начини как да се погрижим за здравето и да си осигурим по-свеж въздух у дома.

Общо взето има два варианта:
1. Да отглеждате различни растения, които помагат за пречистването на това, което дишате;
2. Да си вземете конкретен ел. уред, който да овлажнява и пречиства въздуха.

Зори, по-известна като Agleu, дава няколко много добри съвета по отношение на полезните, пречистващи цветя.

Ако пък не сте сигурни доколко ще успеете да се грижите за растителността у дома и предпочитате да разчитате на техниката, то Philips предлагат един интересен вариант. Philips Combi 2в1 действа едновременно като пречиствател и овлажнител за въздух, като уредът има функцията да пречиства почти на 100% бактерии, вируси, фини прахови частици, алергени, газове и миризми, благодарение на немската система за пречистване на въздуха с ХЕПА филтър.

iliyana_garcheva

В навечерието на коледните и новогодишни празници подобен уред може да изиграе ролята и на добър подарък за близки роднини или за собствения ви дом.

Здравето е във ваши ръце, грижете се за него и не забравяйте, че превенцията е най-добрият начин да избегнете поява на проблеми 🙂

Реклама

Невидимата заплаха в дома ни

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s