Никой не е застрахован от това да стане дебел. Никой.

Имах преди време една позната, която буквално беше кръгла – колкото висока, толкова и широка. Беше нисичка, изключително мила и интелигентна жена, която обаче тежеше застрашително много. Веднъж ми сподели, че до студентските си години е била с нормално тегло, даже като тийнейджърка е била много слаба и не е знаела какво е това глад. Апетитът ѝ бил съвсем слаб и за храна почти не се сещала. В един момент обаче това почнало да се променя и така до получаването на кръглата форма, която ви описах по-горе.

„Най-важното е да не се отпуснеш. Веднъж изпуснеш ли му края, после връщането назад е много страшно“ – това ми сподели тя преди поне 10 години и до днес се сещам за думите ѝ, като се изкушавам да се отдам на чревоугодничество. Не че спазвам някакъв стриктен режим, случва ми се да преяждам от време на време, но като цяло се старая да не прекалявам.

Винаги ми е ставало мъчно за известните хора, които вечно са гледани под лупа и всеки килограм нагоре или надолу в теглото им е широко обсъждан, а често не се пестят и критики. Последният пресен пример е когато самият Биг Брадър каза на Жана Бергендорф „Жана, ти си дебела“ и я подложи на диета. Това се случи в последния сезон на риалитито, когато широко обсъждан заради теглото си бе и Ути Бъчваров.

Миналата година пък в същия формат бе режисьорът Люси Иларионов и килограмите му бяха една от основните теми на различни дискусии, а често и повод за тежки обиди.

img_6791

Никой не иска да бъде наречен „дебел“, но когато наистина си такъв, това става едновременно обида и тежка присъда. Когато си и популярен в обществените среди и всеки те разпознава, се започва едно обсъждане „ейй, виж го какъв стана, а какъв беше“, „то с парите идва и плюскането“, „добър живот явно води, облажил се е“ и всевъзможно други, извиращи от колективния гений, непознаващ милост.

Когато обаче успееш да си върнеш старата форма, че даже и да изглеждаш по-добре от преди, всички ти казват „браво“. Истината е, че желанието да свалиш излишните килограми трябва да дойде от теб самия и стремежа ти към по-здравословен и пълноценен живот.

Люси Иларионов успя да свали 80 килограма за 6 месеца.

Радикалната промяна във външния вид се дължи на вертикална гастректомия, направена по препоръка на приятеля му Христо Мутафчиев в болница „Гювен“  в Анкара.

 

„На Люси Иларионов беше направена вертикална гастректомия тип ръкав, което на немедицински език означава, че на нашия пациент е изрязана част от стомаха. Този метод води не само до намаляване на обема на стомаха, но и ускорява метаболизма и трайно намалява теглото“, разказва Мерлин Хасанова, регионален мениджър за България на болница „Гювен“.

След операцията, извършена от проф. д-р Гьокхан Яджъ, в продължение на половин година Люси Иларионов се подлага и на строг режим на хранене, като през първия месец приема основно пюрета и течности, след което постепенно преминава към нормална храна. Резултатът е изумителен  – близо 80 килограма за по-малко за 6 месеца.

img_7219

„Реших да се подложа на такава операция, защото имах куп заболявания, свързани със свръхтеглото ми – диабет, високо кръвно, увеличен панкреас, рефлукс. Преди се будех нощем през 40 минути, сега спя по 10 часа непробудно. Задъхвах се по стълбите, не можех да изкача 5 етажа. Преди имах кашлица, сега дишам с пълни гърди. Вече ходя по 10 километра на Витоша“, разказва Люси Иларионов.

Люси Иларионов споделя, че след престоя в анкарската болница „Гювен“ е променил тотално начина си на живот, чувства се като нов човек и е изпълнен със силната мотивация този път да не отстъпва от постигнатото. Той определено изглежда като нов, по-симпатичен човек, а най-хубавото е, че вече е в пъти по-здрав от преди.

Режисьорът съветва всички хора с наднормено тегло да не игнорират проблема, а да пристъпят към действие и да потърсят помощ. И не се доверявайте на диети и съмнителни рецепти, за които четете в необятното виртуално пространство, а се вижте със специалист. Лекар диетолог ще ви даде най-точните съвети как да промените живота и теглото си към по-добро спрямо вашите собствени нужди. Защото някой може да е отслабнал по един метод, но няма никакви гаранции, че същият ще проработи и за вас.

Винаги има начин да постигнете желаната визия, изисква се само малко желание, много труд и най-вече – последователност 🙂 И нека хора като Люси ви действат като положителен пример.

Реклама

„Дебел“ не е обида, а тежка присъда

Едно мнение за “„Дебел“ не е обида, а тежка присъда

  1. Pingback: Консултации за хора с наднормено тегло във Варна с проф. д-р Гьокхан Яджъ – Vita Morena

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s