Знаете ли, едно от нещата, за които искрено благодаря на цялата Вселена е, че аз и моите близки сме здрави. Може много други неща да не са ни наред, да се караме от време на време или да мрънкаме за глупости, но всички сме здрави, а ако се случи да се разболеем, то се разминаваме с малко кашлица, запушен нос и нищо кой знае колко сериозно.

И то съм благодарна не толкова, защото ме е страх от по-тежките болести или наранявания, а защото истински се притеснявам, че няма да получа адекватна лекарски грижи. През ден чуваме за покъртителни лекарски грешки (а за колко ли още изобщо не разбираме?), а отделно на това Здравната каса изнемогва (или така казва) и не може да покрие лечение и лекарства на огромен брой истински нуждаещи се хора.

_mg_9484

С истинско смущение и притеснение прочетох писмото-отговор на пациентите от Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит” и „Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев” към НЗОК, написано в израз на възмущение от липсата на желание за комуникация от страна на Касата с пациентите.

Прилагаме цялото писмо:

ДО:

Г-жа Иванка Кръстева
Подуправител НЗОК

КОПИЕ ДО:

Д-р Глинка Комитов
Управител на НЗОК
Председател Надзорен съвет НЗОК
Д-р Петър Москов
Министър на здравеопазването на РБ

                                                                              Д-р Ваньо Шарков
Зам. Министър на здравеопазването на РБ

 

Уважаемa г-жо Кръстева,

Ние, Пациентите от Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит” и „Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев” бихме желали с това писмо да изразим мнението си и да изясним фактическите обстоятелства свързани с Прессъобщението на НЗОК, публикувано в сайта на НЗОК на 02.11.16 г.:

http://www.nhif.bg/web/guest/news_home?p_p_id=newsdisplay_WAR_newsportlet_INSTANCE_F8aH&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=1&_newsdisplay_WAR_newsportlet_INSTANCE_F8aH_action=view_single_announcement&_newsdisplay_WAR_newsportlet_INSTANCE_F8aH_entryId=383565&_newsdisplay_WAR_newsportlet_INSTANCE_F8aH_redirect=http%3A%2F%2Fwww.nhif.bg%2Fweb%2Fguest

Няма как да не изразим разочарованието си от нежеланието на ръководството на НЗОК да обсъдим съвместно нашите предложения на лични срещи, още повече, че за инициирането на такива от наша страна има писма, които са адресирани до НЗОК, Надзорен съвет на НЗОК, Министерство на здравеопазването и Народно събрание със следните входящи номера:

  • НЗОК № 15-02-08 /11.02.16 г. – единствен получен отговор от 19.04.2016 г.
  • НЗОК № 15-02-8 / 25.03.16 г., МЗ № 15-00-81/25.03.16 г.,

Народно събрание № ПГ-628-00-28/25.03.2016 г.

  • НЗОК № 15-02-32 / 12.04.16 г.
  • НЗОК № 15-99-2 / 26.05.16 г.
  • НЗОК № НС-12-00-34 / 29.07.16 г.

Вследствие на тези писма не получихме нито адекватен отговор на нашите предложения, още по-малко дати за срещи. Искаме да ни предоставите доказателства, че към нас са отправени покани за срещи с НЗОК.

Още веднъж повтаряме: СЛЕД ИЗБРОЕНИТЕ ПИСМА С ЖЕЛАНИЕ ЗА СРЕЩА И КОНСТРУКТИВЕН РАЗГОВОР, ДО ТОЗИ МОМЕНТ НЕ СМЕ ПОЛУЧИЛИ НИКАКВА ОБРАТНА ВРЪЗКА ОТ НЗОК. ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ С ОТЧАЯНИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ, ЗАЩОТО СТАВА ВЪПРОС ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ И ЩАСТИЕТО НА НАШИТЕ СЕМЕЙСТВА.

С позицията, изразена в прессъобщението се омаловажават усилията на „АПРА” и „БСБББ” в посока подобряване лечението на ревматично болните.

Целта на нашия скромен митинг пред Министерски съвет беше да постигнем чуваемост, да получим отговори и адекватни предложения, които не получихме от кореспонденцията си. Смятаме, че би следвало да се коментират реално нашите проблеми и предложения, а не да се дават оценки на кампанията ни.

Поради това, че нашите проблеми и предложения не бяха разгледани, подготвихме и внесохме писмо в Министерски съвет, лично адресирани до министър-председателя г-н Бойко Борисов, както и до Председателя на Надзорен съвет на НЗОК и д-р Глинка Комитов, Управител на НЗОК със следните входящи номера:

  • Министерски съвет на РБ  № 900 / 02.11.16 г.; Надзорен съвет НЗОК № НС-12-00-56 / 02.11.16 г.; НЗОК № 15-02-60 / 02.11.16 г.

Не става ясно в прессъобщението още защо се твърди, че г-жа Кръстева не е могла да знае за инициирани срещи от нас, след като името й присъства като адресат в официалната ни кореспонденция с НЗОК, МЗ, МС и НС. Диалогът между нас е прекъснал на 21.01.2016 г., когато беше и последната среща в Централното управление на НЗОК ( без присъствието на г-жа Кръстева ). За тази среща беше воден Протокол, който ясно показва какво беше обещано от представители на НЗОК и как това не се изпълнява до днес.

В прессъобщението се излагат твърдения, че на 15.10.2016 г. е проведена тристранна среща с наше участие – „АПРА” и „БСБББ”, заедно с експерти на НЗОК, проф. д-р Рашо Рашков, национален консултант по ревматология, и проф. д-р Румен Стоилов – председател на Българското дружество по ревматология. Ние от „АПРА” и „БСБББ” дори не сме получили покана за подобна тристранна среща. Не е искано от нас съгласие, не е постиган консенсус с нас за „Изисквания”, подготвени от работна група към такава тристранна среща. По отношение на това искаме да получим Протокол от тази тристранна среща за да научим какво е съгласувано и по какво е постигнат консенсус, какви решения са взети както и какво представляват тези „Изисквания”. Настояваме да получим и цитирания в прессъобщението доклад за резултати от срещи на Управителя на НЗОК със национални консултанти и водещи специалисти.

 

Дата:  15.11.16 г.                                                                   РОЗА ЧЕГЛАЙСКА

гр. София                                                                                Председател на Сдружение „АПРА”

 

ЖИВКО ЯНКОВ

Председател на Сдружение „БСБББ”

 

_mg_9433

Снимка от протеста, който се проведе вчера (15.11)

 

Ето такива неща ме карат да влагам истински умисъл и желание в думите „да бъдеш жив и здрав“, когато ги отправям към някого.

Ще следим случая, като искрено се надяваме да се реши по най-добрия за пациентите начин! 

Реклама

Когато здравето и животът ти са заложени на карта, но няма кой да те чуе

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s