„The Space in Between“ е изцяло авторски танцов проект, реализиран и менажиран от хореографа Искра Иванова и културолога Светлозара Христова. Представлението е колаборативна творба, базирана на импровизация и интеракция с публиката.

„The Space in Between“ изследва темата за комуникацията помежду ни в контекста на съвременната консумативна епоха, заплашваща възприемането на човешкото същество основно през аспекта на телесността.

В навечерието на танцовия пърформанс (тази вечер от 18:00 ч в „Червената къща“ на ул. „Любен Каравелов“ 15) ви срещаме с Искра. Тя се съгласи да отговори на няколко наши въпроса, за което ѝ благодарим.

705124_10200931275703036_1444994571_o

 1. Моля, представете се с няколко думи за читателите ни, които не ви познават.
  Искра Иванова е от Варна, хореограф, танцьор, преподавател по съвременен танц, майка, съпруга, дъщеря, сестра, приятел…
 1. „The Space in Between“ е определен като “изцяло авторски танцов проект“, реализиран и менажиран от вас и културолога Светлозара Христова. Какво още можете да кажете за постановката?

The Space in Between е танцово представление с участието на публиката; то се занимава с темата за срещата между хората – онази, за която можем да кажем, че се е случила, онази, в която знаем, че се разминаваме, онази, която помним, онази, която бързаме да забравим… С проекта изследваме възможностите за комуникация помежду ни, които все повече като че ли се концентрират във виртуалното пространство и по някакъв начин закърняват човешката сетивност. Зрителите са поканени да си партнират с изпълнителя в опит да излязат от зоната си на комфорт, да усетят възможността за осъзнат избор, който бивайки пасивен или активен, винаги води до множество следстивия.

 1. Как бихте определили професията на хореографа с три думи?

Хореографът създава реалност в реалността. Той е конструктур на пространство. И често се оказва в позицията на терапевт.

 1. Как бихте определили културната сцена у нас? Достатъчно активна и разнообразна ли е, или нещо ѝ липсва?

В последните години можем да кажем, че има по-сериозно раздвижване. Отвъд познатите фестивали за танц и пърформанс като Антистатик и One Dance Week, определено можем да кажем, че сцената се разширява и доказателство затова е фактът, че за първа година АСТ фестивала за свободен театър е с международна програма, във Варна пък след броени дни започва третото издание на Vertigo фестивал за съвременен танц и пърформанс, а Перник тази година също изненада с първо издание на фестивала Body Graphics, в който освен международни продукции, имаше и богата програма от танцови ателиета. Това, което към момента се случва спорадично (повече в столицата, отколкото в страната) е културна програма в сферата на изпълнителските изкуства отвъд фестивалното време.

 1. А как бихте определили публиката на вашите спектакли?

Публиката на нашите представления са смели и любопитни хора на всякаква възраст. Те са заинтригувани от възможността да бъдат активни зрители, да избират, пряко да участват, да партнират. Отворени и сетивни.

 1. Въпросът за това дали е лесно или трудно да оцеляваш като артист в България и да правиш изкуство тук, е толкова пъти задаван и на толкова различни творци, че вече леко се е поизтъркал. Въпреки това обаче е важен, затова искаме да го зададем и на вас.

Разбира се, трудно е да си артист в България, но не бихме могли да кажем, че е много по-лесно и извън страната. Това, което би могло да спомогне са повече пространства, в които да се представят и да се реализират проекти, повече финансови грантове за продуциране и разпорстранение на проекти, както и повече културни мениджъри, които работят с гъвкави модели.

the-space-in-between-pic

 1. Едни казват, че тялото е ненужна обвивка, а други – че е храм на душата. Какво за вас е човешкото тяло?

Човешкото тяло е доказателство за съвършенството на природата. Неговият потенциал и памет са невероятно вдъхновение.

 1. Къде откривате вдъхновение?

В потенциала на тялото, в музиката, както и от конкретни ситуации от живота.

 1. Споделете ни какви са бъдещите ви планове и какво да очакваме от вас занапред?

Предстоящите фестивали, на които ще покажем проекта в България, подготовка на международно турне със същия проект.

12 ноември 2016, 18:00ч., Червената къща, АСТ фестивал
15 ноември 2016, 20:00ч., Социалната чайна, Vertigo фестивал

The Space in Between е част от АСТ фестивала за свободно изкуство (за който вече ви споделихме и можете да си припомните тук).

Реклама

Говорим си с Искра Иванова за тялото, изкуството и The Space in Between

Едно мнение за “Говорим си с Искра Иванова за тялото, изкуството и The Space in Between

 1. Pingback: Ирена Цветанова: Какво е да си артист у нас, силата на голото тяло и Неон – Vita Morena

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s