Добрата кулинария ръка за ръка с добра кауза

14241437_1778575225754771_1400595158117578837_oСлед като наскоро ви писахме за чудесната инициатива Sofia Restaurant Week (можете да си припомните тук), сега отново намерихме повод да споменем събитието и то с дробра дума.

Едно от най-колоритните събития в есенния календар на столицата за тази година, освен като кулинарна фиеста, привлича вниманието и с още един важен акцент – здравословното хранене и неговото значение за една от най-уязвимите социални групи – болните от хронични възпалителни чревни заболявания.

Това са хората, които са засегнати от улцерозен колит и болест на Крон. Според статистиката честотата на тези заболявания нараства в световен мащаб, в това число и в България. Днес тези заболявания представляват все по-значителен социален проблем, защото от тях най-често боледуват млади хора в активна възраст. Заболяванията се проявяват между 15- и 40- годишна възраст, не подминават и децата, при които се наблюдават проблеми в растежа и забавен пубертет в следствие от недохранването и лошата абсорбция на хранителни вещества.

Силни спазми и болки в корема, чести позиви за ходене в тоалетната, подуване на червата, лесна умора и чувство на тежест – това са обичайните симптоми и оплакванията, които съпътстват живота на  хората с улцерозен колит и болест на Крон. За тях здравословното хранене, качествените и пресни продукти са от особено голяма важност. Заради болестта си тези хора често развиват тревожност и депресия и  предпочитат да живеят изолирано.

sticker_sofia-restaurant-week-%d1%81%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%83%d0%b7%d0%b0-07092016

По данни на водещи наши гастроентеролози у нас са диагностицирани и се лекуват около 1000 души с болестта на Крон и приблизително 2000 души с улцерозен колит, но реалният брой на засегнатите е много по-голям. Често пътят на тези хора до точната диагноза е много дълъг, а обществото ни определено се нуждае от повече информация за особеностите на тези заболявания, казват още медиците.

Затова в знак на съпричастност към хората с  възпалителни чревни заболявания всички 25 ресторанта, които се включват в Sofia Restaurant Week ще поставят на видно място специални информационни стикери.

От „Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит“ също така допълват, че един от най-парадоксалните факти е, че болните с хронични възпалителни чревни заболявания често се нуждаят от тоалетна, но у нас обществени тоалетни или няма, или са в окаяно състояние.  Затова, още през май месец, по време на Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания, „Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит“ представи специална идентификационна карта, която пациентите с хронични възпалителни чревни заболявания могат да представят при спешна нужда от ползване на тоалетна. Заведенията, които участват в Sofia Restaurant Week гарантират вратите им винаги  да са отворени за хората с подобни здравословни проблеми.

Ако още не сте разгледали кои са 25-те ресторанта, участващи в инициативата, то ви съветваме да го направите по-скоро (можете да свалите приложението от тук), тъй като вече почнаха да се правят резервации за тях 🙂

Реклама

Едно мнение за “Добрата кулинария ръка за ръка с добра кауза

  1. Pingback: Опитай София! Ново издание на Sofia Restaurant Week – Vita Morena

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s